Mikuláš Reimarus Ursus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikuláš Reimarus Ursus
Mikuláš Reimarus Ursus (1588)
Mikuláš Reimarus Ursus (1588)
Narození2. února 1551
Hennstedt
Úmrtí15. srpna 1600 (ve věku 49 let)
Praha
PracovištěUniverzita Karlova
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mikuláš Reimarus Ursus (2. února 1551 Hennstedt16. října 1600 Praha) byl matematik a astronom, působící v poslední dekádě svého života na dvoře Rudolfa II. jako císařský matematik. Je také autorem jednoho z kompromisních modelů Vesmíru na pomezí mezi geocentrismem a heliocentrismem, o který vedl na sklonku života vyhraněné autorské spory s Brahem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mikuláš Reimarus Ursus byl synem chudých rodičů, jako dítě byl zaměstnán jako pasáček vepřů. Číst a psát se naučil až po 18. roce života. Později ale pracoval jako zeměměřič. Na přelomu let 1584/1585 pracoval několik měsíců v Uraniborgu u Erika Langeho, jenž byl přítelem Tycha Braha. V roce 1591 pak nastoupil jako císařský matematik u Rudolfa II.

Ursův model Vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Nákres Ursova modelu Vesmíru

Ursův model Vesmíru se v mnohém podobal modelu Brahovu. Jednalo se také o Vesmír, v jehož středu se nachází Země. Ta však není zcela nehybná, ale koná dva pohyby: rotační a precesní. Kolem Země obíhají Slunce a Měsíc, kolem Slunce pak ostatní planety. Hvězdy nejsou uspořádány na pevné rotující sféře (jak to bylo ve Tychově modelu), ale ve velkých vzdálenostech od Země. Všechny jsou stejně velké, a rozdílná jasnost je dána jejich různou vzdáleností. Vesmír je naplněn vzduchem, který je nejhustší u Země.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]