Mikroregion Radonicko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikroregion Radonicko
Formadobrovolný svazek obcí
PředsedaBohuslav Kreuz
SídloRadonice
Datum založení18. prosince 2000
Poloha
KrajÚSTÍ n.L.
OkresChomutov
Kontakt
E-mailkostihova.m@seznam.cz
Webwww.radonicko.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mikroregion Radonicko je dobrovolný svazek obcí v okresu Chomutov, jeho sídlem jsou Radonice a jeho cílem je podpora regionálního rozvoje. Sdružuje celkem 6 obcí a byl založen v roce 2000.

O Mikroregionu Radonicko[editovat | editovat zdroj]

Mikroregion Radonicko má velmi bohatou hornatou krajinu s výskytem chráněných druhů živočichů (rezervace Doupovské hory), historii sahající až do 12. století a v neposlední řadě spoustu zajímavých památek. Do mikroregionu patří obce Radonice, Mašťov, Vilémov, Krásný Dvůr, Libědice a Veliká Ves.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jak už bylo zmíněno, historie mikroregionu sahá až do 12. století, kdy se začali v kraji usazovat lidé. Nejvíce obyvatele mikroregionu živilo dobytkářství a zemědělství, proslulé zde bylo však i pěstování včel či ovsa.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Přes mikroregion vede železniční dráha, která jezdila od 9. listopadu 1922 (mezi Vilémovem a Doupovem obsahovala sedm zastávek). Trať zanikla v důsledku nedostatku cestujících, avšak v současné době vlak na této trati uvidíme (díky hnutí Doupovská dráha).

Statistické údaje[editovat | editovat zdroj]

V mikroregionu ke dni 28. únoru 2005 žilo 3 323 obyvatel. Z vývojové struktury Radonicka vyplývá, že obyvatelstvo zde stárne. Nezaměstnanost v mikroregionu je poměrně vysoká (20,11 %).

Obce sdružené v mikroregionu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]