Micpe Ja'ir

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Micpe Ja'ir
מצפה יאיר
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výškacca 890 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJudea a Samaří
oblastní radaHar Chevron
Micpe Jair
Micpe Jair
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel38 (2007[1])
Správa
Vznik1998
Oficiální webwww.amana.co.il/Index.asp?ArticleID=228&CategoryID=100
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Micpe Ja'ir dříve též Magen David (hebrejsky: מצפה יאיר, doslova „Ja'irova Vyhlídka“, nebo מגן דוד, doslova „Davidův štít“, anglicky: Mitzpe Yair nebo Magen David) je malá izraelská osada ležící na Západním břehu Jordánu v distriktu Judea a Samaří a v Oblastní radě Har Chevron.

Nachází se v nadmořské výšce cca 890 metrů v jihovýchodní části Judska a Judských hor respektive na pomezí jižní části Judských hor nazývané Hebronské hory (Har Chevron) a Judské pouště. Micpe Ja'ir leží cca 16 kilometrů jihojihovýchodně od centra Hebronu, cca 45 kilometrů jihojihozápadně od historického jádra Jeruzalému a cca 83 kilometrů jihovýchodně od centra Tel Avivu.

Micpe Ja'ir je na dopravní síť Západního břehu Jordánu napojen pomocí lokální silnice číslo 317, která spojuje jednotlivá izraelská sídla v jižní a jihovýchodní části Judska. Micpe Ja'ir leží cca 3 kilometry od Zelené linie oddělující Západní břeh Jordánu od Izraele v jeho mezinárodně uznávaných hranicích. Na jižní a východní straně se rozkládá řídce obydlená krajina na okraji Judské pouště s převahou židovských sídel. Micpe Ja'ir je satelitním výběžkem vesnice Susja, která se nachází cca 2 kilometry severozápadním směrem.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Micpe Ja'ir leží na Západním břehu Jordánu, jehož osidlování bylo zahájeno Izraelem po jeho dobytí izraelskou armádou, tedy po roce 1967. Tato osada vznikla bez předchozího schválení izraelské vlády. Už v roce 1977 se v této lokalitě usadil Šlomo Sapiro a dlouhou dobu zde žil sám na osamělém pahorku na okraji pouště. V roce 2001 se k němu připojila skupina přátel.[2] Databáze organizace Šalom achšav uvádí datum založení osady ovšem už do října 1998. Zástavbu tvoří patnáct mobilních karavanů a tři zděné budovy.[3] Dnes tu sídlí osm většinou mladých rodin. Většina služeb a vzdělávacích institucí je umístěna v sousedních vesnicích, buď v Susja nebo v Kirjat Arba apod. Funguje zde synagoga. Dvakrát denně staví u obce autobusová linka číslo 515 společnosti Egged, která vede z Kirjat Arba do Beerševy.[2] Vznik osady byl reakcí na probíhající Druhou intifádu. Pahorek, na kterém stojí, má cennou vegetaci.[4]

Lokalita byla pojmenována po Ja'irovi Har-Sinajovi, pastýři ovcí ze Susji, zabitého Araby.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Micpe Ja'ir není oficiálně uznáván izraelskou vládou a proto neexistují přesné statistiky o počtu obyvatel. Databáze organizace Šalom achšav zde k roku 2007 uvádí 38 obyvatel.[1] Mělo jít o 8-9 rodin a 2 jednotlivce.[3] Podle portálu Amana je zde 8 rodin.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Table with the full outpost list and information about them [online]. Peace Now [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-10-07. (anglicky) 
  2. a b c MITZPE YAIR [online]. Amana [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-03. (anglicky) 
  3. a b Outposts List Mitzpe Yair (Magen David) [online]. Peace Now [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-01. (anglicky) 
  4. סוסיא [online]. hrhevron.co.il [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-15. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]