Michal Zelenka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o hudebním producentovi. O herci Michalu Zelenkovi pojednává článek Michal Zelenka (herec).
Michal Zelenka
Základní informace
Narození4. dubna 1948
Praha
Úmrtí16. prosince 2011 (ve věku 63 let)
Praha
Povoláníproducent, promotér, manažer
Manžel(ka)Petra Janů (1978–2011)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Zelenka (4. dubna 1948 Praha16. prosince 2011 Praha) byl producent, promotér a manažer hudebních a divadelních souborů i jednotlivců. V šedesátých letech hrál ve skupině Beatings. Řadu let byl prezidentem Asociace provozovatelů soukromého vysílání.

Životní dráha[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval střední školu, kde byli jeho spolužáky mj. Jan Cimický, Oldřich Vízner a Jan Rosák, s nimiž založil autorské divadlo, v němž vystupoval jako herec a zpěvák. Po maturitě studoval elektrotechnickou nádstavbu. Chodil na koncerty beatových skupin a hrál v pražské skupině Beatings.

Po roce 1968 začal spolupracovat jako promotér s Michalem Prokopem a skupinou Framus Five. Od té doby spolupracoval s mnoha dalšími interprety. Patří mezi ně např. Karel Černoch, skupina Blue Effect kytaristy Radima Hladíka, skupina Collegium Musicum klávesisty Mariána Vargy, herci Josef Dvořák a Jiří Císler, herečka Jana Brejchová a zpěvačka Hana Hegerová.[1]

Jeho první ženou byla neteř Milana Kundery Helena Kunderová. Roku 1978 si vzal za ženu známou zpěvačku Petru Janů.[2] V roce 1991 se stal spoluzakladatelem jednoho z prvních nezávislých rádií – Rádia VOX Praha. Byl také jedním ze zakladatelů a řadu let též prezidentem Asociace provozovatelů soukromého vysílání. Podílel se i na založení Sdružení komunikačních a mediálních organizací.

Michal Zelenka zemřel v Praze dne 16. prosince 2011.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zelenku natáhli na klíček.... strategie.e15.cz [online]. [cit. 2012-02-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-15. 
  2. Hvězdy popu, které jsme milovali, Miroslav Graclík, Nakladatelství Petr Prchal 2011
  3. Zemřel Michal Zelenka, šéf Asociace provozovatelů soukromého vysílání

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]