Mychajlo Drahomanov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Michailo Drahomanov)
Mychajlo Petrovyč Drahomanov
Narození3. září 1841
Haďač, dnešní Poltavská oblast
UkrajinaUkrajina Ukrajina
Úmrtí2. července 1895 (ve věku 53 let)
Sofie
Bulharsko Bulharsko
Povoláníhistorik, ekonom, filozof
ChoťDragomanova Ludmyla
PříbuzníLesja Ukrajinka (neteř)
Olena Pčilková (sestra)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mychajlo Petrovyč Drahomanov (Ukrajinsky: Михайло Петрович Драгоманов; 3. září 18412. července 1895) byl ukrajinský politický teoretik, ekonom, historik, filozof, anarchista a etnograf. Narodil se do urozené rodiny kozáckého původu ve městě Haďači (Poltavský region)[1]. Drahomanov začal nejprve studovat doma, poté na škole v Haďači, na střední škole v Poltavě a nakonec na Kyjevské univerzitě. Byl strýcem básnířky Larysy Kosačové (Lesja Ukrajinka) a bratr Olhy Drahomanové-Kosačové (Olena Pčilková).

Učil na Kyjevské univerzitě od roku 1870 do 1875, ale kvůli represím byl nucen opustit Ruské impérium a emigrovat do Ženevy, kde pokračoval v politických, vzdělávacích a vydavatelských aktivitách. Během let 1885-95 působil jako profesor na univerzitě v Sofii. Drahomanov napsal první systematický politický program pro ukrajinské národní hnutí. Definoval své politické přesvědčení jako „etický socialismus“ a jako teenager byl hluboce zaujat socialistickou literaturou.

Anarchismus[editovat | editovat zdroj]

Drahomanov nepřijímal marxistickou a sociálně-demokratickou orientaci kvůli strachu z centralizace a státní moci. Proto se zařadil mezi anarchisty. Podle jeho vize, by měl budoucí svět být složen z celků, které jsou vzájemně propojené a leží na stejných základech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mykhailo Drahomanov na anglické Wikipedii.

  1. Життя гадяцької інтелігенції: якою була Садиба Драгоманових та куди поділась нині - ipoltavets.com [online]. 2022-11-04 [cit. 2022-11-07]. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]