Mezní produkt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mezní produkt (někdy též Mezní fyzický produkt) je změna celkové produkce při změně právě jednoho ze vstupů o jednu jednotku.[1] Klíčovým faktorem je změna právě jen jednoho ze vstupů. Ostatní vstupy musí zůstat stejné. Další popis vztahu vstupů do výroby a produkovaného výstupu řeší produkční funkce.

Mezní produkt se označuje zkratkou MP případně MPP. Označení vychází z anglického překladu Marginal product, případně Marginal Physical Product.

Základní závislosti[editovat | editovat zdroj]

Zvýšení jednoho ze vstupů do výroby znamená obvykle i zvýšení výstupu. Obvykle není růst produkce lineárně závislý na jednom ze vstupů. Každá následující změna stejného vstupu o jednotku vyvolává jinou změnu výstupu, tedy jiný mezní produkt. Neustálé zvyšování právě jen jednoho ze vstupů vede k poklesu mezního produktu. V některých případech dochází k zastavení přírůstku produkce, nebo dokonce i k jejímu snížení. [2] K tomu dochází když se jeden ze vstupů dostává do nepoměru s jinými vstupy. Zákonitosti ohledně mezního produktu popisuje i zákon klesajících výnosů.

Příklad dosažení nulového mezního produktu[editovat | editovat zdroj]

Příkladem pro přiblížení dosažení nulového MP je výroba dělníků na strojích, například soustruzích. Pokud budeme přidávat další stejné stroje, může docházet k přírůstku výroby. Počet strojů, které může obsloužit stejný počet pracovníků je ale limitován. To znamená, že při určitém počtu strojů se již výroba nezvýší a MP bude nula.

Příklad s poklesem produkce[editovat | editovat zdroj]

Ilustračním příkladem závislosti kdy zvyšováním vstupu může dojít k poklesu produkce je zvyšování množství hnojiva v rostlinné výrobě. Ve shodě s definicí zůstanou zachovány ostatní vstupy stejné. Tedy zkoumáme situaci, kdy bude stejný pozemek, stav půdy, počet pracovníků, osivo, atd.

Na počátku vede zvyšování objemu hnojiva k růstu produkce. Při opakování stejného zvýšení hnojení najdeme okamžik, kdy bude docházet již k menšímu zvýšení produkce a při určitém množství již ke zvýšení nedojde. Další zvyšování hnojiva povede dokonce k opačnému efektu a výsledná produkce se sníží.

Matematické vyjádření[editovat | editovat zdroj]

Symbol Význam
mezní produkt
změna produkce (výstupu)
změna vstupu (obvykle změna o jednu jednotku)

V případě že přírůstek produkce je nulový, je MP nula.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FRANK, Robert H. Mikroekonomie a chování. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1995. 
  2. REINERT, Erik S. Diminishing Returns and Economic Sustainability; The Dilemma of Resource-based Economies under a Free Trade Regime. [online]. Oslo: SUM – Centre for Development and the Environment, University of Oslo & Norsk Investorforum, Oslo, 1996 [cit. 2012-09-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-06. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BREWER, Anthony. The Making of the Classical Theory of Economic Growth. [s.l.]: Routledge, 2010. Dostupné online. ISBN 0415486203. (anglicky) 
  • FRANK, Robert H. Mikroekonomie a chování. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1995. 
  • BECK, Bernhard. Volkswirtschaft verstehen. [s.l.]: [s.n.], 2008. Dostupné online. 
  • MUKHERJEE, Sampat; MUKHERJEE, Mallinath; GHOSE, Amitava. Microeconomics. New Delhi: Prentice-Hall of India, 2003. ISBN 81-203-2318-1. (anglicky) 
  • ROTHBARD, Murray N. Classical Economics: An Austrian Perspective on the History of Economic Thought Volume II. Auburn, Alabama: Ludwig von Mises Institute, 1995. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-01. ISBN 0-945466-48-X. (anglicky) 
  • VARIAN, Hal R. Mikroekonomie: Moderní přístup. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85865-25-4. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]