Mezinárodní výstava moderní uměleckoprůmyslové výroby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návrh francouzského pavilonu turismu, Robert Mallet-Stevens 1925

Termíny[editovat | editovat zdroj]

Podle rozhodnutí z roku 1912 se měla konat v roce 1915, ale kvůli první světové válce se opozdila a pořádala se až v roce 1925 od 30. dubna do 15. října. Výstava měla navázat na úspěšnou světovou výstavu z roku 1900, při které se ve velké míře prosadila secese. Výstava z roku 1925 přiblížila veřejnosti nový směr art deco. Rozloha výstavy činila 28,8 ha a navštívilo ji 14 miliónů návštěvníků. Z politických důvodů se výstavy nezúčastnilo Německo. Účast odmítla i vláda USA, která se domnívala, že v jejich zemi nevznikly žádné návrhy, které by stály za vystavení.

Výstavní pavilony[editovat | editovat zdroj]

Pohled na vstupní část výstaviště od Invalidovny
Eiffelova věž s reklamou firmy Citroen během výstavy
Celkový pohled na výstaviště

Mezinárodní výstava moderní uměleckoprůmyslové výroby (francouzsky Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) byla mezinárodní výstava umění, řemesel a designu, konaná v Paříži roku 1925. Výstava zaujímala dlouhé území podél severního (levého) břehu řeky Seiny. Výstavní pavilony byly projektovány jako dočasné stavby, kde bylo vystaveno dekorativní umění a bytové zařízení. Mezi těmito stavbami dominovaly pavilony významných pařížských obchodních domů – Le Bon Marché, Printemps, Grands Magasins du Louvre, Galeries Lafayette, několik restaurací a divadlo. Dalšími významnými francouzskými expozicemi byly Dům sběratele (Hôtel du Collectionneur) a studovna v pavilonu francouzského velvyslanectví, kterou navrhl architekt Pierre Chareau.

K pozoruhodným národním, státním a regionálním pavilonům patřily:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes na slovenské Wikipedii. (částečně)

  1. Snímek ve francouzské Mediatéce
  2. Art deco. Boemia 1918-1938. Bossaglia Rossana (ed.) a kolektiv autorů Uměleckoprůmyslového musea v Praze; katalog výstavy, Padova, Palazzo della Ragione 1996

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]