Evropská silnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mezinárodní silnice)
Česká značka IS17 „Silnice pro mezinárodní provoz“

Evropská mezinárodní silnice (někdy též nepřesně označována jako eurosilnice; zkráceně E-silnice, anglicky E-road) je silnice či dálnice zařazená do evropské sítě mezinárodních silnic. Tyto trasy mají jednotné číslování, začínající písmenem E. Označují se zelenou tabulkou s bílým číslem, standardně ve formátu Exx, v některých zemích s mezerou nebo spojovníkem (např. E-20).

Velká většina evropských silnic vede přes území více států, což byl hlavní účel jejich založení, kterým je přehledné očíslování hlavních silničních tahů na kontinentě. Evropské silnice se dělí na silnice 1. třídy (páteřní a mezilehlé) a silnice 2. třídy (odbočné a propojovací). Toto rozdělení nesouvisí s označením silnic v jednotlivých zemích, ale zpravidla jsou evropské silnice vedeny po silnicích nejvyšší kategorie. Vzhledem k tomu, že slouží primárně pro dálkový tranzit, je snaha je v co nejvyšší míře vést po dálnicích nebo rychlostních silnicích a mimo obytnou zástavbu.

Síť E-silnic prochází všemi evropskými státy kromě některých ostrovních a ministátů (Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Malta, Monako, San Marino, Vatikán). Původně nezahrnovala ani Albánii, která se k systému připojila až roku 2000. Na východě síť přesahuje poměrně hluboko do Asie, zejména do bývalých sovětských republik na Kavkaze a ve Střední Asii, pokrývá také celé Turecko včetně jeho asijské části. Zde na ně někdy navazují mezinárodní silnice systému asijských dálnic (AH) nebo mašrecké silnice (M). Asijská síť se s evropskou částečně překrývá.

Síť evropských silnic – nejtučněji vyznačeny páteřní silnice, středně tučně mezilehlé silnice a nejslaběji silnice 2. třídy

Přes Česko prochází 13 evropských mezinárodních silnic, z toho čtyři páteřní (E50, E55, E65 a E75), pět mezilehlých a čtyři doplňkové. Jedna z nich (E551) vede pouze českým územím.

Číslování E-silnic má pevný systém založený na síti severojižních a západovýchodních páteřních silnic (podrobněji níže). Za ideálních podmínek by byla pravoúhlá, její podoba je ale ovlivněna geografickými podmínkami (moře, pohoří, státní hranice) a rozmístěním metropolí. Proto zejména páteřní silnice nejsou vždy nejkratší nebo nejrychlejší spojnicí svých koncových bodů, ale jsou trasovány tak, aby propojovaly více hlavních měst.

Komunikace, po kterých se vedou evropské silnice, musejí splňovat přísnější parametry než běžné silnice první třídy; to se týká především rekonstrukcí a novostaveb silnic. Přednostně jsou evropské trasy vedeny po dálnicích a rychlostních silnicích. Oficiální trasování má ale zároveň jistou setrvačnost, takže po vybudování dálnice podél dosavadní staré silnice je E-číslo často ještě řadu let vedeno a značeno po ní, případně je číslo přeznačeno v terénu, aniž by byla změna ještě formálně schválena.

Síť mezinárodních silnic má na starosti Evropská hospodářská komise OSN (UNECE). Nejedná se o systém vytvořený Evropskou unií, existoval již před jejím založením. Používané číslování se od národního číslování odlišuje předponou „E-“ (E01 a výše). Ve většině evropských zemí mají mezinárodní silnice zároveň své vnitrostátní číslo. V několika zemích (Švédsko, Norsko, Belgie) však mezinárodní označení slouží jako jediné číslo a žádné jiné se nepoužívá. Naopak v některých jiných zemích (např. Spojené království) je evropské číslování prakticky ignorováno a na značkách se vůbec neuvádí.

Varianty značení v různých zemích[editovat | editovat zdroj]

Evropské silnice bývají v jednotlivých zemích značeny poněkud odlišně podle místního standardu (tvar a velikost tabulky, odstín, font písma, oddělovač písmene a čísla), vždy je ale dodrženo pravidlo zeleného pozadí a bílého textu.

Systém číslování[editovat | editovat zdroj]

Systém číslování mezinárodních silnic vznikal od 60. let, přesněji byl definován v roce 1975 komisí UNECE a původně měl v seznamu jen několik desítek čísel, později rozšířených zhruba na stovku. V té době českým územím procházely např. silnice E7, E12 nebo E14, a neexistovaly tzv. spojovací trasy (2. třída). Koncem 80. let 20. století prošel systém zásadní změnou, seznam se rozrostl, byl celý přepracován a nyní má tuto podobu:

  • Páteřní a mezilehlé silnice, nazývané silnice 1. třídy, mají jedno- nebo dvojciferná čísla (E1 až E99). Silnice číslo 1 až 9 jsou někdy uváděny s předřazenou nulou (E01 atd.)
  • Odbočné, propojovací a připojovací silnice, nazývané silnice 2. třídy, mají vždy trojciferná čísla (E130 až E999, avšak mimo řadu E001 až E129, viz níže).
  • Páteřní silnice ve směru sever–jih (tedy přibližně ve směru poledníků) mají dvojciferná čísla končící číslicí 5. Tato čísla směrem k východu narůstají o 10. V oblasti pobřeží Atlantiku tedy vede první severojižní E05 a čím dále na východ se čísla zvyšují (E15, E25 atd.).
  • Páteřní silnice ve směru západ–východ (tedy přibližně ve směru rovnoběžek) mají vždy dvojciferná čísla končící číslicí 0, která směrem k jihu narůstají o 10. V polárních oblastech Skandinávie vede nejsevernější E10, zatímco u Středozemního moře na jihu Evropy E90.
  • Mezilehlé silnice mají dvojciferná lichá (sever–jih) a dvojciferná sudá (západ–východ) čísla s hodnotou v intervalu daném čísly páteřních silnic, mezi nimiž se nacházejí. Například sudá silnice E48 musí začínat anebo převážně vést mezi silnicemi E40 a E50 a např. lichá E49 mezi E45 a E55.
  • Silnice 2. třídy mají vždy trojciferná čísla: první cifru mají shodnou s první cifrou nejbližší páteřní silnice severně od ní (např. E40), druhou cifru shodnou s první cifrou nejbližší páteřní silnice západně od ní (např. E65) a třetí cifru řadovou. Touto kombinací vznikne např. E461, E462 až E469. U silnic 2. třídy není určen směr podle poledníků nebo rovnoběžek.

Jelikož dvouciferná čísla pro severojižní silnice byla vyčerpána již na západním okraji Ruska, nebylo zde možné dodržet výše popsaná pravidla číslování. Proto zde systém pokračuje výjimečně i nad 100:

  • Silnice 1. třídy ve směru sever–jih situované východně od silnice E99 mají trojciferná lichá čísla od 101 do 129. Páteřní vždy E105, E115 a E125. Pro mezilehlé silnice platí pravidla popsaná v odstavcích výše, tedy např. E107, E127 apod.
  • Silnice 2. třídy situované východně od E99 mají trojciferná čísla začínající vždy 0–, od 001 do 099 (např. E001, E019).

Výjimky[editovat | editovat zdroj]

  • Dvě evropské silnice první třídy, jmenovitě E47 a E55, zůstávají ve Švédsku a Norsku označeny starými čísly, E6, resp. E4. Tyto výjimky byly uděleny, aby se ušetřily enormní výdaje, které by si výměna značek na těchto mimořádně dlouhých úsecích vyžádala. Od Dánska na jih jsou však tyto silnice označeny novými čísly. Nové označení se vztahuje i na ostatní evropské silnice ve Skandinávii, většinou se ale jedná o nízká sudá čísla, takže výjimka E4 a E6 nepůsobí v tomto kontextu rušivě.
  • Silnice E63 a E67 jsou trasovány převážně východně od páteřní silnice E75 (E67 dokonce zčásti i východně od E85).
  • Silnice E82 se oproti pravidlu celá nachází mezi silnicemi E70 a E80.

Zvláštnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Na trasování některých silnic měla vliv existence tzv. Železné opony, která omezovala prostupnost státních hranic mezi Západem a Východem. Nebylo žádoucí, aby dálková trasa překračovala Železnou oponu víckrát než jednou, a pokud to bylo možné, vedla celá buď západní, nebo východní částí Evropy. Nejvýraznějším příkladem je silnice E65, která z Prahy do Chorvatska místo kratší cesty přes Vídeň vede oklikou výhradně tehdejšími státy východního bloku (přes Slovensko a Maďarsko). U mezilehlých silnic tato snaha nebyla tak důsledná, takže některé přecházely z jedné na druhou stranu opakovaně, např. E59 (ČeskoslovenskoRakouskoJugoslávie).
  • Přes Albánii se až do pádu komunistického režimu nedalo projíždět. Proto Albánie do tohoto systému nebyla vůbec zařazena a tudy směrované páteřní evropské silnice E65 a E80 byly trasovány složitou oklikou. Ačkoliv se Albánie roku 2000 k evropskému číslování silnic připojila a bylo by možné tyto trasy zkrátit vedením přes její území, přečíslování bylo vyhodnoceno jako příliš nákladné. Přes Albánii tak bylo pouze zavedeno několik evropských silnic 2. třídy, v terénu navíc neoznačených.
  • Především páteřní silnice často přecházejí i přes moře, obvykle tak, že úsek skončí v nějakém přístavu a číslo pokračuje od protějšího pobřeží dál. Většinou existuje reálné trajektové spojení mezi těmito body, ale jsou i situace, kdy mezi konci úseků určité E-silnice žádná pravidelná doprava provozována není a řidiči musí úsek objet nebo využít spojení odjinud.
  • Některé evropské trasy jsou z různých, často historických důvodů slepě ukončeny na hraničním přechodě nebo v nějakém městě a nepokračují dál, i když silnice dál vede. Např. E675 nebo E761.
  • Čísla E2 a E93 nejsou vůbec použita.
  • Silnice E13, E24 a E32 procházejí pouze Spojeným královstvím, kde E-silnice obecně nejsou nijak značeny, takže tato čísla se v terénu také nevyskytují.
  • Silnice E31 a E33 byly původně označeny obráceně. Přečíslování E33 na E31 v Nizozemsku a Německu aplikováno bylo, zatímco na dosavadní E31 (nově E33) v Itálii označení zůstalo. Prakticky se tak E31 vyskytuje ve dvou různých částech Evropy, zatímco E33 není značena nikde.
  • Silnice E69 v nejsevernější části Norska je vůbec nejsevernější silnicí na světě zapojenou do silniční sítě. Původně mělo jít o koncovou část silnice E47 (viz výše Výjimky).

Staré číslování silnic[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Staré číslování evropských mezinárodních silnic.

Do 80. let bylo číslování vedeno méně systematicky a méně rovnoměrně a koncentrovalo se na západní Evropu. Páteřní tahy se vyznačovaly jednociferným číslem a jednotlivé silnice byly trasovány přirozeně, bez snahy dodržovat poledníkový nebo rovnoběžkový směr. Na českém území byla síť číslovaných evropských silnic oproti dnešku podstatně řidší, v základu však existovala.

Silnice 1. třídy[editovat | editovat zdroj]

V následujícím přehledu se pomlčkou (–) označuje silniční spojení mezi městy po souši (včetně mostu nebo podmořského tunelu). Třemi tečkami (…) se značí vedení trasy přes vodu, pokud existuje trajektové spojení (přímo nebo alespoň z dosažitelného přístavu). Nový odstavec znamená, že mezi úseky použitelné spojení neexistuje.

Páteřní silnice ve směru východ–západ[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
880 km NO, SE Norsko ÅSvolværMelbuSortlandLødingenEvenesNarvikŠvédsko KirunaTöreLuleå
1 880 km IE, UK, DK, SE, EE, RU Irsko ShannonLimerickDublinSpojené království LiverpoolManchesterKingston upon HullDánsko EsbjergKoldingKodaňŠvédsko MalmöHelsingborgGöteborgÖrebroStockholmEstonsko TallinnNarvaRusko Petrohrad
6 050 km IE, GB, NL, DE, PL, BY, RU Irsko CorkWaterfordWexfordRosslareSpojené království FishguardSwanseaCardiffNewportBristolLondýnColchesterIpswichFelixstoweNizozemsko Hoek van HollandHaagGoudaUtrechtAmersfoortApeldoornEnschedeNěmecko OsnabrückBad OeynhausenHannoverBraunschweigMagdeburgBerlínPolsko ŚwiebodzinPoznaňLodžVaršavaBělorusko BrestKobrynMinskOršaRusko SmolenskMoskvaRjazaňPenzaSamaraUfaČeljabinskKurganIšimOmsk
8 690 km FR, BE, DE, PL, UA, RU, KZ, TM, UZ, KG Francie CalaisDunkerqueBelgie OstendeBruggyGentBruselLutychNěmecko CáchyKolín nad RýnemOlpeGießenBad HersfeldEisenachErfurtGeraChemnitzDrážďanyZhořelecPolsko LehniceVratislavOpolíGliwiceKrakovPřemyšlUkrajina LvovRovnoŽytomyrKyjevCharkovDebalceveLuhanskRusko Kamensk-ŠachtinskijVolgogradAstrachaňKazachstán AtyrauBejneuUzbekistán KarakalpakiaKungradNukusBucharaNavoiySamarkandDžizzachTaškentKazachstán ŠymkentTarazKyrgyzstán BiškekKazachstán AlmatySary-OzekTaldykorganUčaralTaskeskenAyaguzKalbatauUst-KamenogorskRidder
5 100 km FR, DE, CZ, SK, UA, RU Francie BrestRennesLe MansPařížRemešMetyNěmecko SaarbrückenMannheimHeilbronnNorimberkČesko PlzeňPrahaJihlavaBrnoSlovensko TrenčínŽilinaPopradPrešovKošiceUkrajina UžhorodMukačevoStryjTernopilChmelnyckyjVinnycjaUmaňKropyvnyckyjDniproDoněckDebalceveRusko NovošachtinskRostov na DonuArmavirMiněralnyje VodyNalčikNazraňGroznýMachačkala
8 200 km FR, CH, AT, HU, RO, GE, AZ, TM, UZ, TJ, KG Francie BrestLorientVannesNantesAngersToursOrléansMontargisAuxerreBeauneDoleBesançonBelfortMylhúzyŠvýcarsko BasilejCurychWinterthurSt. GallenSt. MargrethenRakousko BregenzFeldkirchLandeckInnsbruckWörglNěmecko RosenheimBad ReichenhallRakousko SalcburkSattledtLinecSankt PöltenVídeňMost nad LitavouMaďarsko MosonmagyaróvárBudapešťSzolnokPüspökladányRumunsko OradeaKlužTurdaTârgu MureșBrašovPloješťBukurešťUrziceniSloboziaHârșovaConstanțaGruzie PotiSamtrediaChašuriTbilisiÁzerbájdžán GjandžaEvlakBakuTurkmenistán TurkmenbašiSerdarAšchabadTedženMaryTürkmenabatUzbekistán BucharaKáršíTermizDenovTádžikistán DušanbeTadžikabadKyrgyzstán KaramykSary-TašIrkeštamhranice s Čínou
4 550 km ES, FR, IT, SI, HR, RS, RO, BG, TR, GE Španělsko A CoruñaBilbaoSan SebastiánFrancie BayonneBordeauxClermont-FerrandLyonChambéryItálie SusaTurínAlessandriaTortonaBresciaVeronaMestrePalmanovaTerstSlovinsko PostojnaLublaňNovo MestoChorvatsko ZáhřebSlavonski BrodSrbsko BělehradVršacRumunsko TemešvárDrobeta-Turnu SeverinCraiovaAlexandriaBukurešťGiurgiuBulharsko RuseRazgradŠumenVarnaTurecko SamsunOrduGiresunTrabzonGruzie BatumiPoti
5 600 km PT, ES, FR, IT, HR, ME, RS, BG, TR Portugalsko LisabonAveiroGuardaŠpanělsko SalamancaValladolidBurgosSan SebastiánFrancie BayonnePauToulouseBéziersMarseilleNiceItálie SavonaJanovPisaGrossetoŘímPescaraChorvatsko DubrovníkČerná Hora Herceg NoviPodgoricaBeraneSrbsko Ribarice – (Kosovo) Kosovska MitrovicaPrištinaSrbsko NišBulharsko SofieDimitrovgradTurecko EdirneIstanbulGeredeAmasyaRefahiyeErzurumDoğubayazıtGürbulakhranice s Íránem
4 770 km PT, ES, IT, GR, TR Portugalsko LisabonÉvoraŠpanělsko BadajozMéridaMadridZaragozaBarcelona

Itálie Mazara del ValloPalermoMessinaReggio di CalabriaCrotoneTarantoBrindisiŘecko IgumenicaIoánninaKozaniSoluňKomotiniTurecko KeşanGeliboluLapsekiBursaEskişehirAnkaraAksarayAdanaOsmaniyeŞanlıurfaNusaybinCizreSilopihranice s Irákem

Mezilehlé silnice ve směru východ-západ[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
1 590 km SE, FI Švédsko HelsingborgJönköpingLinköpingNorrköpingSödertäljeStockholmGävleSundsvallÖrnsköldsvikUmeåLuleåHaparandaFinsko Tornio

Poznámka: Ve skutečnosti součást páteřní severojižní silnice (viz níže), stále označená svým starým číslem E4, které platilo do 80. let 20. století. Výjimka byla Švédsku udělena, aby se ušetřily neúměrné výdaje na přeznačení tohoto mimořádně dlouhého úseku.

3 120 km SE, NO Švédsko TrelleborgMalmöHelsingborgHalmstadGöteborgNorsko FredrikstadOsloHamarLillehammerDombåsTrondheimStjørdalSteinkjerMosjøenMo i RanaRognanFauskeBallangenNarvikSetermoenAltaOlderfjordLakselvKarasjokNessebyKirkenes

Poznámka: Zachované staré číslo silnice, ze stejného důvodu jako u E4. Podle nového číslování mělo jít původně o část E45 (ta byla následně trasována vnitrozemím Švédska), resp. , viz níže.

1 410 km NO, FI Norsko TromsøNordkjosbotnSkibotnFinsko KilpisjärviKolariTornioKemiOuluKokkolaVaasaPoriTurku
910 km NO, SE, FI Norsko Mo i RanaŠvédsko StorumanUmeåFinsko VaasaTampereHämeenlinnaHelsinki
460 km NO, SE Norsko TrondheimŠvédsko ÖstersundSundsvall
1 180 km GB, NO, SE

Spojené království LondonderryBelfastGlasgowEdinburgh

Norsko BergenArnaVossLærdalTyinFagernesHønefossSandvikaOsloKongsvingerŠvédsko TorsbyFalunGävle

1 890 km GB, NO, SE, FI, RU Spojené království CraigavonBelfastLarneStranraerGretnaCarlisleNewcastle

Norsko KristiansandLarvikSandefjordDrammenOsloMysenŠvédsko GrumsKarlstadÖrebroVästeråsStockholmKapellskärAlandy MariehamnFinsko Turku-NaantaliHelsinkyKotkaVaalimaaRusko VyborgPetrohrad

5 320 km GB, NL, DE, SE, LV, RU Spojené království HolyheadChesterWarringtonManchesterLeedsDoncasterImmingham

Nizozemsko Amsterdamhráz AfsluitdijkGroningenNěmecko LeerBrémyHamburkLübeckRostockŠvédsko MalmöKalmarNorrköpingLotyšsko VentspilsRigaRezekneRusko Velikije LukiMoskvaVladimirNižnij NovgorodČeboksaryKazaňIževskPermJekatěrinburgŤumeňIšim

230 km GB Spojené království BirminghamCambridgeIpswich
280 km DE Německo HamburkBerlín
1 230 km DE, PL, RU, LT, BY Německo BerlínPolsko ŠtětínGoleniówKoszalinGdaňskElblągRusko KaliningradGusevLitva MarijampoleVilniusBělorusko AšmjanyMinsk
30 km GB Spojené království ColchesterHarwich
470 km BE, NL, DE Belgie ZeebruggeAntverpyNizozemsko EindhovenVenloNěmecko OberhausenDortmundBad Oeynhausen
220 km DE, PL Německo BerlínLübbenauChotěbuzPolsko IłowaLehnice
3 400 km UA, RU, KZ Ukrajina HluchivRusko KurskVoroněžSaratovKazachstán OralAktobeAralskBajkonurKyzylordaŠymkent
620 km FR, BE, DE Francie DunkerqueLilleBelgie MonsCharleroiNamurLutychSankt VithNěmecko WittlichBingenWiesbadenFrankfurt nad MohanemAschaffenburg
780 km FR, LU, DE Francie Le HavreAmiensSedanLongwyLucembursko LucemburkNěmecko TrevírKoblenzGießen
720 km FR, BE Francie Cherbourg-OctevilleCaenRouenRemešSedanBelgie BouillonLutych
350 km DE, CZ Německo SchweinfurtBayreuthMarktredwitzČesko ChebKarlovy VaryPraha
520 km FR, DE, AT Francie ŠtrasburkNěmecko AppenweierKarlsruheStuttgartUlmMnichovRakousko Salcburk
860 km FR, DE, CH Francie PařížChaumontMylhúzyNěmecko LörrachBad SäckingenŠvýcarsko SchaffhausenNěmecko SingenLindauMemmingenMnichov
310 km DE, AT Německo NorimberkŘeznoPasovRakousko WelsSattledt (Linec)
2 200 km AT, SK, UA, RO, MD, RU Rakousko VídeňSlovensko BratislavaZvolenKošiceUkrajina UžhorodMukačevoRumunsko HalmeuBaia MareDejBistrițaVatra DorneiSuceavaBotoșaniTârgu FrumosJasyMoldavsko UngheniKišiněvTiraspolUkrajina OděsaMykolajivChersonMelitopolMariupolRusko TaganrogRostov na Donu
1 290 km FR, CH, IT Francie NantesPoitiersMontluçonMâconBourg-en-BresseŠvýcarsko ŽenevaLausanneVeveyMartignySionSimplonItálie DomodossolaMilánTortonaJanov
240 km IT Itálie TurínMilánBrescia
650 km IT Itálie BrixenBruneckRakousko SillianLienzSpittal an der DrauVillachKlagenfurtŠtýrský HradecFürstenfeldMaďarsko KörmendVeszprémSzékesfehérvár
510 km HU, RO Maďarsko SegedínRumunsko AradDevaSibiuBrašov
250 km FR Francie BordeauxLangonToulouse
240 km FR, IT Francie NiceItálie VentimigliaFrancie TendeItálie CuneoAstiAlessandria
80 km IT Itálie Migliarino (Pisa) – LuccaFlorencie
270 km IT Itálie GrossetoArezzoSansepolcroFano
380 km PT, ES Portugalsko PortoVila RealBragançaŠpanělsko ZamoraTordesillas
150 km TR Turecko KeşanTekirdagSilivri (Istanbul)
200 km (AL), GR Řecko KrystallopigiFlorinaEdessaSoluň
640 km TR Turecko AnkaraYozgatSivasRefahiye
320 km GR Řecko IgumenicaIoánninaTrikalaVolos
110 km GR Řecko KorintAthény
440 km TR Turecko SmyrnaUşakAfyonkarahisarSivrihisar
60 km TR Turecko E91 (İskenderun) – KırıkhanReyhanlihranice se Sýrií

Páteřní silnice ve směru sever–jih[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
2 960 km GB, FR, ES

Spojené království GreenockGlasgowPrestonBirminghamOxfordSouthamptonFrancie Le HavrePařížOrléansToursPoitiersSaintesBordeauxBayonneŠpanělsko San SebastiánBurgosMadridManzanaresCórdobaSevillaJerez de la FronteraAlgeciras

3 950 km GB, FR, ES Spojené království InvernessPerthEdinburghNewcastleLondýnFolkestoneDoverFrancie CalaisArrasPařížBeauneMâconLyonOrangeNîmesBéziersPerpignanŠpanělsko GironaBarcelonaTarragonaCastellón de la PlanaValenciaAlicanteMurciaAlmeríaMálagaAlgeciras
1 830 km NL, BE, LU, FR, CH, IT Nizozemsko Hoek van HollandRotterdamEindhovenMaastrichtBelgie LutychBastogneArlonLucembursko LucemburkFrancie MetySaint-AvoldŠtrasburkMylhúzyŠvýcarsko BasilejOltenBernLausanneŽenevaFrancie AnnemasseChamonixItálie AostaIvreaVercelliAlessandriaJanovFrancie BastiaPorto-VecchioBonifacioItálie Porto TorresSassariCagliariPalermo
1 660 km NL, DE, CH, IT Nizozemsko AmsterdamUtrechtArnhemNěmecko Emmerich am RheinOberhausenKolín nad RýnemFrankfurt nad MohanemHeidelbergKarlsruheFreiburg im BreisgauŠvýcarsko BasilejOltenLucernAltdorfGotthardský silniční tunelBellinzonaLuganoItálie ComoMilánPiacenzaParmaModenaFlorencieŘím
4 998 km NO, FI, SE, DK, DE, AT, IT Norsko AltaFinsko HettaKaaresuvantoŠvédsko KaresuandoGällivareStorumanÖstersundMoraTorsbyGrumsTrollhättanGöteborgDánsko FrederikshavnAalborgAarhusVejleKoldingPadborgNěmecko FlensburgHamburkHannoverGöttingenKasselFuldaWürzburgNorimberkMnichovRosenheimRakousko WörglInnsbruckItálie BrennerBrixenBolzanoVeronaModenaBolognaCesenaPerugiaTerni – (Řím) – FrosinoneNeapolSalernoSicignanoCosenzaVilla San GiovanniMessinaCataniaSyrakusyGela
2 920 km SE, DK, DE, CZ, AT, IT, GR Švédsko HelsingborgDánsko HelsingørKodaňKøgeVordingborgFarøNykøbing FalsterGedserNěmecko RostockBerlínLübbenauDrážďanyČesko Ústí nad LabemPrahaČeské BudějoviceRakousko LinecSalcburkVillachItálie TarvisioUdinePalmanovaMestreRavennaCesenaRiminiFanoAnconaPescaraCanosaBariBrindisiŘecko IgumenicaPrevezamost Rio-AntirioPatraPyrgosKalamata

(Viz také výše .)

3 800 km SE, PL, CZ, SK, HU ,HR, BA, ME, RS, MK, GR Švédsko MalmöYstadPolsko SvinoústíWolinGoleniówŠtětínGorzów WielkopolskiŚwiebodzinZelená HoraLehniceJelení HoraČesko TurnovPrahaJihlavaBrnoSlovensko BratislavaMaďarsko MosonmagyaróvárKörmendNagykanizsaChorvatsko VaraždinZáhřebKarlovacRijekaOtočacSplitOpuzenBosna a Hercegovina NeumChorvatsko DubrovníkČerná Hora Herceg NoviPodgoricaBeraneSrbsko Ribarice – (Kosovo) Kosovska MitrovicaPrištinaFerizajSeverní Makedonie SkopjeTetovoOchridBitolaŘecko FlorinaKozaniLarisaFarsalaLamiaIteamost Rio-AntirioEgioKorintTripoliKalamataKissamosChania
4 340 km NO, FI, PL, CZ, SK, HU, RS, MK, GR Norsko VardøVadsøTana bruFinsko UtsjokiIvaloSodankyläRovaniemiKemiOuluJyväskyläLahtiHelsinkyPolsko GdaňskGrudziądzLodžPiotrków TrybunalskiKatoviceBílsko-BěláTěšínČesko Český TěšínSlovensko ŽilinaTrenčínBratislavaMaďarsko MosonmagyaróvárBudapešťSzegedSrbsko SuboticaBělehradNišVranjeSeverní Makedonie Kumanovo – (Skopje) – GevgelijaŘecko SoluňLarisa – (Volos) – LamiaThébyAthényChaniaHeráklionSitia
2 300 km LT, BY, UA, RO, BG, GR Litva KlaipedaKaunasVilniusBělorusko LidaSlonimKobrynUkrajina RovnoLuckTernopolČernoviceRumunsko SiretSuceavaRomanBacăuBuzăuUrziceniBukurešťGiurgiuBulharsko RuseVeliko TarnovoKazanlakStara ZagoraDimitrovgradSvilengradŘecko OrmenioDidymoteichoAlexandroupoli
1 790 km RU, BY, UA, TR Rusko PetrohradPskovBělorusko VitebskOršaHomelUkrajina ČernihivKyjevUmaňOděsaTurecko SamsunMerzifon

Mezilehlé silnice ve směru sever-jih[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
1 460 km GB, IE, ES, PT Spojené království LarneBelfastIrsko DublinRosslare

Španělsko A CoruñaPontevedraPortugalsko Valença do MinhoPortoLisabonFaroŠpanělsko HuelvaSevilla

470 km FR Francie Cherbourg-OctevilleAvranchesRennesNantesLa Rochelle
250 km FR, ES Francie LangonPauŠpanělsko JacaZaragoza
967 km FR, ES Francie OrléansLimogesToulouseFoixŠpanělsko PuigcerdàBarcelona
540 km FR Francie VierzonMontluçonClermont-Ferrandviadukt MillauBéziers
230 km GB Spojené království DoncasterSheffieldNottinghamLeicesterNorthamptonLondýn
670 km BE, FR Belgie AntverpyGentKortrijkFrancie LilleArrasReimsTroyesDijonBeaune
520 km NL, BE, FR Nizozemsko AmsterdamRotterdamBredaBelgie AntverpyBruselMonsFrancie ValenciennesCambrai – (Paříž)
540 km FR, CH Francie MetyNancyDijonŠvýcarsko Ženeva
390 km FR, CH Francie NancyVesoulBesançonPontarlierŠvýcarsko Lausanne
350 km FR, CH, IT Francie BelfortŠvýcarsko DelémontBielBernVeveyMartignyItálie Aosta
290 km DE, LU, FR Německo Kolín nad RýnemPrümTrevírLucembursko LucemburkNěmecko SaarbrückenFrancie Sarreguemines – E25
520 km NL, DE Nizozemsko RotterdamNijmegenNěmecko MoersNeussKolín nad RýnemKoblenzBingenLudwigshafen – E50 (Heidelberg)
100 km IT Itálie ParmaLa Spezia

Poznámka: V terénu stále značena původním číslem E31.

290 km DE Německo BrémyOsnabrückDortmundWuppertalKolín nad Rýnem
1 330 km NO, DK Norsko TrondheimVinjeøraHalsaKanestraumBatnfjordsøraMoldeVestnesÅlesundFestøyaØrstaNordfjordeidSandaneFørdeLavikOpedalInstefjordKnarvikBergenOsøyroSandvikvågLeirvik – (Haugesund) – ArsvågenMortavikaStavangerLyngdalKristiansandDánsko HirtshalsAalborg
760 km DE, CH Německo DortmundGießenAschaffenburgWürzburgStuttgartSingenŠvýcarsko SchaffhausenWinterthurCurychAltdorf
510 km DE, AT, CH Německo WürzburgUlmLindauRakousko BregenzŠvýcarsko St. MargrethenBuchsChurBellinzona
290 km SE, DK, DE Švédsko HelsingborgDánsko HelsingørKodaňKøgeVordingborgFarøRødbyNěmecko PuttgardenLübeck (Viz také výše .)
740 km DE, CZ, AT Německo MagdeburgHallePlavnoČesko ChebKarlovy VaryPlzeňČeské BudějoviceRakousko HornVídeň
410 km DE Německo BerlínLipskoHofBayreuthNorimberk
270 km CZ, DE Česko PlzeňKlatovyNěmecko Bayerisch EisensteinDeggendorfMnichov
380 km AT, SI Rakousko SattledtLiezenŠtýrský HradecSlovinsko MariborLublaň
644 km CZ, AT, SI, HR Česko PrahaJihlavaZnojmoRakousko VídeňŠtýrský HradecSlovinsko MariborChorvatsko KrapinaZáhřeb
240 km AT, SI, IT, HR Rakousko VillachSlovinsko JeseniceLublaňPostojnaItálie TerstSlovinsko HrpeljeChorvatsko Rijeka
1 110 km FI Finsko SodankyläKemijärviKuusamoKajaaniKuopioJyväskyläTampereTurku
1 630 km FI, EE, LV, LT, PL, CZ Finsko HelsinkiEstonsko TallinnPärnuLotyšsko RigaLitva PanevežysKaunasMarijampolePolsko AugustovBiałystokVaršavaPiotrków TrybunalskiVratislavKladskoČesko Hradec KrálovéPraha
130 km NO Norsko NordkappOlderfjord (E6)
970 km SK, HU, HR, BA Slovensko KošiceMaďarsko MiskolcBudapešťNagykanizsaChorvatsko VaraždinZáhřebKarlovacOtočacSplit
710 km HU, HR, BA Maďarsko BudapešťMoháčChorvatsko OsijekĐakovoBosna a Hercegovina OdžakZenicaSarajevoMostarChorvatsko Opuzen
1 690 km RU, EE, LV, LT, PL, SK, HU Rusko PskovEstonsko MissoLotyšsko (Smiltene) – RigaJelgavaLitva ŠiauliaiTauragėRusko SovětskKaliningradBaltijskPolsko GdaňskElblągOstródaVaršavaRadomKrakovSlovensko TrstenáRužomberokZvolenMaďarsko VácBudapešť
1 160 km HU, RO, BG, GR Maďarsko MiskolcDebrecínPüspökladányRumunsko OradeaBeiuşDevaTârgu JiuCraiovaBulharsko VidinVracaSofieBlagoevgradŘecko SerresSoluň
990 km UA, RO Ukrajina MukačevoRumunsko HalmeuSatu MareZalăuKlužTurdaAlba IuliaSibiuPiteștiBukurešťFeteștiKonstanca
250 km BG Bulharsko E85 (Ruse) – PlevenJablanicaSofie
2 030 km UA, MD, RO, BG, TR Ukrajina OděsaMoldavsko PalancaUkrajina TatarbunaryIzmajilReniMoldavsko GiurgiuleștiRumunsko GalațiBrăilaTulceaConstanțaBulharsko VarnaBurgasTurecko KırklareliBabaeskiKeşanGeliboluEceabatÇanakkaleSmyrnaAydınDenizliAntalya
130 km TR Turecko GeredeAnkara
170 km TU, UA Turecko ToprakkaleİskenderunAntakyaYayladağhranice se Sýrií
1 150 km UA, RU, GE, TR Ukrajina ChersonDžankojKerčRusko TamaňNovorossijskDžubgaSočiGruzie SuchumiPotiBatumiTurecko HopaRizeTrabzonGümüşhaneAşkale (E90)
750 km AZ, TR, (AM) Ázerbájdžán E002 (Dəmirçi) – Turecko AralıkIğdırDoğubayazıt (E80) – ErcişBitlisDiyarbakırŞanlıurfa (E90)

Alternativní (původní) začátek: Arménie JerevanArmavirhranice s Tureckem (bez propojení)

Páteřní silnice východně od E99[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
850 km RU, UA Rusko MoskvaKalugaBrjanskChomutovkaUkrajina (Hluchiv) – BaturynKyjev
3 770 km NO, RU, UA Norsko KirkenesRusko PečengaMurmanskKandalakšaPetrozavodskPetrohradTverMoskvaTulaOrelKurskBelgorodUkrajina Charkov – E50 (Dnipro) – ZáporožíMelitopolSimferopolAluštaJalta
1 730 km RU Rusko JaroslavlMoskvaVoroněžKamensk-ŠachtinskijRostov na DonuKrasnodarNovorossijsk
1 050 km RU, GE, AM Rusko Miněralnyje VodyNalčikVladikavkazGruzie GudauriTbilisiMarneuliKazretiArménie VanadzorJerevanSisianAgarak (E002) – hranice s Íránem
2 630 km RU, AZ Rusko MoskvaTambovBorisoglebskVolgogradAstrachaňKizljarMachačkalaDerbentÁzerbájdžán XaçmazBakuƏlətLenkoranAstarahranice s Íránem
2 700 km RU, KZ, TM Rusko SamaraKazachstán OralAtyrauBejneuŽanaozenTurkmenistán GarabogazTurkmenbašiSerdarEtrekhranice s Íránem
2 840 km RU, KZ, UZ, TJ Rusko ČeljabinskKazachstán KostanajArkalykŽezkazganKyzylordaŠymkentUzbekistán TaškentTádžikistán ChudžandDušanbeBochtarNižnij Pjandžhranice s Afgánistánem
2 600 km RU, KZ, KG Rusko IšimKazachstán PetropavlKokčetavAstanaKaragandaBalchašAlmatyKordajKyrgyzstán BiškekNarynTorugarthranice s Čínou
1 330 km RU, KZ Rusko OmskKazachstán PavlodarSemejKalbatau (E40) – ZajsanMajkapšagajhranice s Čínou

Silnice 2. třídy[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
460 km NO HaugesundEtneRøldalHaukeliVinjeSeljordHjartdalNotoddenKongsbergØvre EikerDrammen
176 km NO ÅlesundSkodjeØrskogTresfjordÅndalsnesLesjaDombås
170 km IE CorkPortlaoise
40 km NL AmsterdamAmersfoort
172 km NL AmersfoortHoogeveenGroningen
132 km NL, DE HoogeveenHaselünneCloppenburgBrémy
162 km DE CuxhavenBremerhavenBrémyWalsrode
281 km DE SassnitzStralsundNeubrandenburgBerlín
350 km PL ŚwieciePoznaňVratislav
417 km LT, LV, RU KaunasUkmergeDaugavpilsRezekneOstrov
282 km EE TallinnTartuLuhamaa
340 km EE, LV JõhviTartuValgaValkaValmieraInčukalns
348 km EE, SE TallinnPaldiskiKapellskär
280 km BY MinskHomel

Poznámka: dříve KlaipėdaKaunasVilnius (nyní prodloužená E85)

380 km LT KlaipėdaPalangaŠiauliaiPanevėžysUkmergeVilnius
67 km NL BredaGorinchemUtrecht
160 km NL VlissingenBredaEindhoven
112 km BE AntverpyLutych
125 km BE, NL, DE LovaňHasseltHeerlenCáchy
150 km DE DortmundKassel
358 km PL, SK RadomŘešovBarwinekVyšný KomárnikSvidníkPrešov
367 km PL, UA VaršavaLublinZamośćLvov
373 km PL, UA LublinKovelRovnoŽytomyrKyjev
160 km UA, RU TrosnaHluchiv
200 km FR Saint-BrieucCaen
425 km FR CalaisRouenLe Mans
96 km BE ZeebruggeBruggyRoeselareKortrijkTournai
30 km BE JabbekeZeebrugge
270 km BE, FR BruselMety
187 km BE, FR NivellesCharleroiRemeš
153 km DE, BE, LU CáchySankt VithLucemburk
82 km DE TrevírSaarbrücken
65 km BE TournaiHalle
110 km DE ChemnitzPlavnoHof
568 km CZ, SK Karlovy VaryÚstí nad LabemLiberecTurnovHradec KrálovéOlomoucŽilina
125 km DE GießenFrankfurt nad MohanemMannheim
190 km CZ, AT SvitavyBrnoVídeň
310 km CZ, PL BrnoOlomoucČeský TěšínBílsko-BěláKrakov
210 km UA MukačevoLvov
90 km FR Le MansAngers
90 km FR Le MansTours
100 km FR CourtenayTroyes
80 km FR RemiremontMylhúzy
95 km DE OffenburgDonaueschingen
70 km DE, AT MemmingenFüssen
125 km DE, AT MnichovGarmisch-PartenkirchenMittenwaldSeefeld in TirolInnsbruck
110 km CZ České BudějoviceHumpolec
230 km DE, AT MnichovBraunau am InnWelsLinec
403 km SK BratislavaZvolenKošice

(V praxi nahrazena rozšířením .)

101 km SK TrenčínŽiar nad Hronom
193 km UA, HU PüspökladányNyíregyházaČopUžhorod
416 km RO BacăuBrašovPiteștiCraiova
95 km SK, HU BratislavaDunajská StredaMedveďovVámosszabadiGyőr
58 km RO KlužDej

Poznámka: dříve pokračovala směrem BistrițaSuceava, zde nahrazena rozšířením .

75 km RO PloješťBuzău

Poznámka: dříve SloboziaBrăilaGalațiComratKišiněvKropyvnyckyjKremenčukPoltava

228 km RO SaratelReghinToplitaGheorgheniMiercurea CiucSfântu GheorgheChichis
100 km HU GörbeházaNyíregyházaVásárosnaményBeregdaróc
441 km RO, MD, UA MărăşeştiTecuciAlbiţaLeuşeniKišiněvOděsa
628 km RO, MD, UA RomanJasyBălțiMohelerpodolscVinnycjaŽytomyr
938 km RO, MD, UA PoltavaKremenčukKropyvnyckyjKišiněvGiurgiuleştiGalațiSlobozia
 km RU NovorossijskRostov na Donu
113 km RU KrasnodarDjoubga
61 km FR NiortLa Rochelle
195 km FR La RochelleSaintes
172 km FR SaintesAngoulêmeLimoges

Poznámka: dříve do Sculeni

128 km FR ToursVierzon
120 km FR AngoulêmeBordeaux
88 km FR DigoinChalon-sur-Saône
58 km FR LyonPont-d'Ain
54 km IT IvreaTurín
106 km AT, DE WörglSankt Johann in TirolLoferSalcburk
73 km AT Altenmarkt im PongauLiezen
52 km AT, SI Klagenfurt am WörtherseeLoibl PassNaklo
107 km SI, HU MariborNagykanizsa
447 km HU, HR, BA BalatonkeresztúrNagyatádBarcsViroviticaOkučaniBanja LukaJajceDonji VakufZenica
121 km HR, RS SuboticaSomborOsijek
322 km RO TemešvárAradOradeaSatu Mare
103 km RO LugojDeva
59 km RO ConstanțaAgigeaNegru Voda/Kardam
460 km AM, GE, TR ValeAšockGjumriAštarak
113 km GE BatumiSamtredia
111 km FR, CH LyonGrenoble
452 km CH, FR ŽenevaChambéryMarseille
92 km FR ValenceGrenoble
117 km FR OrangeMarseille
141 km IT TurínSavona
160 km SI, HR RijekaPulaKoper
742 km BA, RS BihaćJajceDonji VakufZenicaSarajevoUžiceČačakKraljevoKruševacPojateParaćinZaječar
328 km BA, ME, AL SarajevoPodgoricaAlbánie
348 km RS, ME BělehradČačakNova VarosBijelo Polje
225 km RO, RS Drobeta-Turnu SeverinNiš
258 km BG JablanicaVeliko TarnovoŠumen
273 km BG PopovicaStara ZagoraBurgas
262 km PT, ES CoimbraViseuVila RealChavesVerin
599 km PT BragançaGuardaCastelo BrancoPortalegreÉvoraBejaOurique
463 km ES SalamancaMéridaSevilla
292 km ES BilbaoLogroñoZaragoza
124 km PT FamalicãoChaves
209 km PT Torres NovasAbrantesCastelo BrancoGuarda
36 km IT ŘímSan Cesareo
105 km IT SassariOlbiaCivitavecchia – křižovatka s E80
38 km IT AvellinoSalerno
257 km IT NeapolAvellinoBeneventoCanosa di Puglia
96 km IT BariTaranto
24 km IT Spezzano AlbaneseSibari
112 km IT CosenzaCrotone
159 km IT Sicignano degli AlburniPotenzaMetaponto
38 km IT Sant'Eufemia LameziaCatanzaro
323 km ME, AL, RKS PetrovacUlcinjSkadarPriština
29 km AL, MK TiranaElbasanStrugaOchrid
61 km AL, GR SarandaIoánnina
194 km MK, BG SofieKjustendilKumanovo
550 km TR Bursaİzmit
352 km ES MadridValencia
280 km ES JaénGranadaMálaga – poznámka: dříve NikósiePafos
187 km IT Mazara del ValloGela
161 km IT BuonfornelloEnnaCatania
50 km IT AlcamoTrapani
193 km GR IoánninaÁrtaAgrinioMesolóngi
247 km GR AktioVónitsaAmfilochiaKarpenisiLamia
101 km GR TripolisSpartaGithio
51 km GR ElefsinaThiva poznámka: dříve TripolisSpartaGytheion
403 km TR AfyonkarahisarKonya - Ereğli
66 km TR MersinTarsus

Silnice východně od E99[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
117 km GE, AM TbilisiBagratašeVanatzor
481 km AZ, AM MehgriAljat
1 120 km UT, TM UčkudukDaşoguzAšchabadGaudan
700 km KZ, UZ KyzylordaUčkudukBuchara
154 km UZ GuzaSamarkand
298 km TJ, UZ AjniKokand
590 km UZ, KG TaškentKokandAndižanIrkeštam
970 km TJ ChorogMurghab
666 km TJ JirgatalChorogIškašimLjanga – hranice s Čínou
650 km KG Biškek
179 km KZ, KG AlmatyKegenKokpekTjup
360 km KZ ChorgosČundžaKokpek
180 km KZ Sary-OzekChorgos
182 km KZ UšaralDostyk
193 km KZ TaskeskenBachty
495 km KZ EsilAstana
320 km RU JelabugaNaberežnyje ČelnyUfa
1 071 km KZ JezkazganKaraganda - Pavlodar - Uspenovka
289 km KZ PetropavlToqsan bi

Bývalé evropské silnice[editovat | editovat zdroj]

označení délka státy trasa
960 km RU, UA (Orel) – ChomutovkaKyjevOděsa
UA, RUS KyjevOrel
E580 RO, MD, UA MărășeștiTecuciKišiněvTiraspolOděsa
672 km CY Girne (Kyrenia) – NikósieLemesos

Mezinárodní silnice v Česku[editovat | editovat zdroj]

Síť evropských silnic v Česku. Silnice 1. třídy modře, silnice 2. třídy červeně

Českem procházejí tyto mezinárodní silnice (na konci uveden stav při starém číslování):

Nejvýznamnějším evropským dopravním tahem v Česku je z tohoto hlediska dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, po níž je společně vedena páteřní silnice ve směru západ–východ (E50) i sever–jih (E65), na úseku Praha – Mirošovice dokonce i další páteřní silnice sever-jih (E55; bude výhledově odvedena na plánovanou dálnici D3).

Oproti starému číslování byl snížen význam moravské tranzitní trasy Vídeň – Brno – Olomouc – Český Těšín – Krakov, která byla z dřívější páteřní E7 přečíslována na evropské silnice II. třídy E461 a E462.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]