Mezinárodní letiště Honiara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní letiště Honiara
Základní informace
StátŠalomounovy ostrovyŠalomounovy ostrovy Šalomounovy ostrovy
Kód letiště ICAOAGGH
Kód letiště IATAHIR
Souřadnice
Map
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hendersonovo letiště kolem 23. srpna 1942

Mezinárodní letiště Honiara (Honiara International Airport; IATA: HIR, ICAO: AGGH), do listopadu 2003 Hendersonovo letiště, je jediné mezinárodní letiště na Šalomounových ostrovech. Leží na ostrově Guadalcanal 8 kilometrů od hlavního města Honiara.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letiště začali v létě 1942 budovat Japonci (a korejští dělníci) a americká zpravodajská služba tuto jejich aktivitu odhalila počátkem července 1942. Kontrola tohoto letiště byla klíčová během šestiměsíční Guadalcanalské kampaně (od srpna 1942 do února 1943) za druhé světové války, kdy Američané hned na počátku obsadili ještě nedokončené letiště a Japonci se je potom marně snažili dobýt zpět.

„Pagoda“

Američané přidělili letišti volací znak CACTUS a letadla z něj operující se pak někdy nazývají jako „Cactus Air Force“ – kaktusové letectvo. Z letiště operovaly stroje všech tří hlavních složek amerických ozbrojených sil: armádní, námořní i sboru námořní pěchoty. Po Japoncích zůstala na letišti budova, kterou Američané využívali k odpočinku a čekání před akcí. Díky tvaru její střechy jí nazývali „pagoda“. V říjnu 1942 jí ale buldozery srovnaly se zemí.

Hendersonovo letiště bylo pojmenováno po majoru Loftonu Hendersonovi (USMC), veliteli VMSB-241, který padl během bitvy u Midway.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Letiště má jednu asfaltovou ranvej o délce 2250 m, která je prodloužena o přibližně 750 m sypaným povrchem pro případ nouze. Na letišti je schopný přistát i Boeing 767.

Aerolinky a destinace[editovat | editovat zdroj]

Air Niugini

Nadi, Port Moresby

Air Pacific

Nadi, Port Vila

Air Vanuatu

Port Vila

Our Airline

Brisbane, Yaren, Tarawa, Nadi

Solomon Airlines

Afutara, Arona, Atoifi, Auki, Avu Avu, Ballalae, Batuna, Bellona, Brisbane, Taro Island, Fera, Gatokae, Gizo, Jajao, Kaghau, Kirakira, Marau, Mono, Munda, Nadi, Port Moresby, Ramata, Rennell, Santa Ana, Lata, Seghe, Suavanao, Yandina, Buma

Virgin Australia

Brisbane

Nákladní aerolinky[editovat | editovat zdroj]

HeavyLift Cargo Airlines

Brisbane, Cairns

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LUNDSTROM, John B. The First Team and the Guadalcanal Campaign: Naval Fighter Combat from August to November 1942. Annapolis, Maryland: Naval Institute Press, 2005. Dostupné online. ISBN 978-1-59114-472-4. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]