Mevaseret Cijon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mevaseret Cijon
מבשרת ציון
Celkový pohled na město z výšiny Kastel
Celkový pohled na město z výšiny Kastel
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška735 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJeruzalémský
Mevaseret Cijon
Mevaseret Cijon
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,390 km²[1]
Počet obyvatel24 400 (2017[2])
Hustota zalidnění3881,5 (r.2017) obyv./km²
Správa
StarostaJoram Šim'on (יורם שמעון)
Vznik1951
Oficiální webwww.m-zion.org.il
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mevaseret Cijon (hebrejsky מְבַשֶּׂרֶת צִיּוֹן‎, v oficiálním přepisu do angličtiny Mevasseret Ziyyon[3], přepisováno též Mevaseret Zion) je místní rada (malé město) v Izraeli, v Jeruzalémském distriktu. Starostou je Joram Šim'on.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Vodní věž v Mevaseret Cijon

Leží v nadmořské výšce 735 metrů na svazích Judských hor. Samotné město je rozloženo v členitém terénu na několika místních pahorcích Har Šlomcijon, Har Ma'oz a Har Achiram. Členitá je vodní síť. Východně od města protéká v hlubokém údolí potok Sorek, do kterého odtud směřují vádí Nachal Arza, Nachal Chalilim a Nachal Navar. Od severu pak ještě Nachal Luz. Na jejich soutoku vytváří Sorek údolí Emek ha-Arazim. Prudce se terén svažuje i západně od města, kde je údolí vádí Nachal Ksalon. Na jihu od města se rozkládá zalesněná horská krajina s vrchem Har Cheret. K jihozápadu zde směřuje vádí Nachal Cuba.

Obec se nachází 45 kilometrů od břehu Středozemního moře, cca 47 kilometrů jihovýchodně od centra Tel Avivu a cca 8 kilometrů severozápadně od historického jádra Jeruzalému, do jehož aglomerace město spadá. Mevaseret Cijon obývají Židé, přičemž osídlení v tomto regionu je etnicky převážně židovské. Pouze 4 kilometry na západě leží město Abu Goš, které obývají izraelští Arabové. Obec je situována na Zelené linii, která odděluje Izrael v jeho mezinárodně uznávaných hranicích od území Západního břehu Jordánu. Počátkem 21. století byly některé přilehlé arabské (palestinské) oblasti Západního břehu od Izraele odděleny pomocí bezpečnostní bariéry.[4]

Mevaseret Cijon je na dopravní síť napojen pomocí dálnice číslo 1 spojující Tel Aviv a Jeruzalém. V 2. dekádě 21. století byla pod obcí trasována nová vysokorychlostní železniční trať Tel Aviv – Jeruzalém, která tu ovšem probíhá v hlubokém a dlouhém tunelovém komplexu (tunel 3, s délkou 11,5 km nejdelší tunel v Izraeli) a na místní dopravní vztahy tak nemá vliv. Snahy vedení města Mevaseret Cijon a dalších obcí v Jeruzalémském koridoru o zřízení vlakové stanice nebyly vyslyšeny, protože trať zde prochází v mimořádně hlubokém tunelu a navíc v stálém stoupání.[5]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Mevaseret Cijon byl založen roku 1951.[3] Jménem odkazuje na citát z Bible, z Knihy Izajáš 40,9: „Vystup si na horu vysokou, Sijóne, který neseš radostnou zvěst, co nejvíc zesil svůj hlas, Jeruzaléme, který neseš radostnou zvěst, zesil jej, neboj se! Řekni judským městům: „Hle, váš Bůh!“[6][7]

Během války za nezávislost roku 1948 v této oblasti probíhaly těžké boje o strategickou výšinu Kastel se zříceninou křižácké pevnosti Kastel. Stávala tu do roku 1948 arabská vesnice al-Kastal, která pak, poté co Jeruzalémský koridor ovládla izraelská armáda, byla vysídlena.[7] Dnes se tu rozkládá Národní park ha-Kastel.

Na místě opuštěného arabského osídlení vznikl po válce provizorní přistěhovalecký tábor Ma'abarat ha-Kastel, který byl roku 1951 proměněn na dvě trvalé židovské vesnice Ma'oz Cijon Alef a Ma'oz Cijon Bet. Ty byly roku 1964 sloučeny do jedné obce, která zároveň získala status místní rady (menšího města). Byla do ní začleněna i další dříve samostatná židovská zemědělská vesnice Mevaseret Jerušalajim (též známá jako Kolonija).[7][8] Během 2. poloviny 20. století se město postupně stavebně propojilo s Jeruzalémem.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů z roku 2005 tvořili naprostou většinu obyvatel v Mevaseret Cijon Židé - 89,2 % (včetně statistické kategorie „ostatní“, která zahrnuje nearabské obyvatele židovského původu ale bez formální příslušnosti k židovskému náboženství, 99,6 %).[1]

Jde o větší obec městského typu s dlouhodobě stagnující populací. K 31. prosinci 2017 zde žilo 24 400 lidí.[2]

Vývoj počtu obyvatel
Data pocházejí z datové položky Wikidat

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b נתונים פיזיים - עיריות ומ.מקומי [online]. Izraelský centrální statistický úřad [cit. 2010-07-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-26. (hebrejsky) 
  2. a b POPULATION AND DENSITY PER SQ. KM. IN LOCALITIES NUMBERING 5,000 RESIDENTS AND MORE ON 31.12.2017 [online]. Ročenka Centrálního statistického úřadu 2018 [cit. 2018-11-10]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  3. a b יישובים 2009 [online]. Izraelský centrální statistický úřad [cit. 2011-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-03. (hebrejsky) 
  4. Separation Barrier Map [online]. B´Tselem [cit. 2010-07-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Uphill Battle for Jerusalem Corridor Train Station [online]. Haarec [cit. 2018-07-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Iz 40, 9 (Kral, ČEP)
  7. a b c Mevasseret Ziyyon (Israel) [online]. Flags of the World [cit. 2010-07-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. מבשרת ציון [online]. mevaseret.net/ [cit. 2010-07-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-24. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]