Medvědí pramen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Medvědí pramen
Altánek s medvědem u pramene
Altánek s medvědem u pramene
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajKarlovarský
MěstoMariánské Lázně
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Nadm. výška580 m n. m.
Přístupnostpřístupný
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pařez, ve kterém pramen vyvěrá.

Medvědí pramen je slabě mineralizovaná železnatá kyselka nacházející se v blízkém okolí Mariánských Lázní. Pramen vyvěrá v lesoparku mezi hotelem Agricola a Balbínovým pramenem (směr Velká Hleďsebe).

Medvědí pramen

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde socha medvěda vytvořená zdejším sochařem Vítězslavem Eiblem. V okolí medvědi opravdu žili, místo leží v blízkosti lesů. Jde o příjemné místo pro odpočinek v altánku či na lavičkách. Pramen zanikl před rokem 1988. Ale po úpravách na počátku 90. let byla k němu znovu postavena kamenná zídka s vývodem. Bohužel ale kyselka přestala za několik let téct a opět se chodí k původnímu vývěru. Dosud se[kdo?] řeší problém neustálého znečištění povrchovou vodou a žádá se[kdo?] o odbornou úpravu jímání pramene.[zdroj?] Název pramene pochází už z období středověku, kdy se v této lokalitě vyskytovalo údajně hodně medvědů, kteří v místech vývěru pramene měli svá doupata.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠVANDRLÍK, Richard. Léčebné vycházky v okolí Mariánských Lázní.. Mariánské Lázně Krok za krokem. vyd. Karlovy Vary: Promenáda, 1996. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]