Medaile Za navrácení Krymu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Medaile Za navrácení Krymu
Медаль «За возвращение Крыма»
Uděluje

Ministerstvo obrany Ruska
Typ medaile za tažení
Založeno 21. března 2014
Stát RuskoRusko Rusko
Uděluje se za službu na Krymu v období jeho ruské anexe v roce 2014
Kampaň Ruská vojenská intervence na Ukrajině
Zakladatel Ministerstvo obrany Ruské federace
Statistiky
Poprvé uděleno 24. března 2014
Ostatní vyznamenání
Nižší Medaile Michaila Kalašnikova

Medaile Za navrácení Krymu (rusky Медаль «За возвращение Крыма») je ruské státní vyznamenání, zřízené 21. března 2014 nařízením Ministerstva obrany Ruské federace číslo 160 a udělované za účast na připojení Krymu k Ruské federaci v roce 2014.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Medaile měla být zřízena okamžitě po podpisu ruského prezidenta Vladimira Putina nařízení o připojení Krymské republiky a Sevastopolu k Ruské federaci po tamním referendu. Jako předobraz vzhledu medaile měla posloužit sovětská medaile Za osvobození Krymu, vytvořená roku 1944, avšak nikdy nerealizovaná. Urgentní zakázkou na výrobu stužek pro toto vyznamenání se na svém webu chlubila moskevská firma Russkaja lenta.[1]

První medaile údajně byly uděleny 24. března 2014. Ocenění od ministra obrany Ruské federace Sergeje Šojgua měli obdržet příslušníci ukrajinské speciální jednotky Berkut, ruské námořní pěchoty, důstojníci velitelství Černomořského loďstva a předseda vlády Krymské republiky Sergej Aksjonov.

Vzhledem k tomu, že se na oficiálních stránkách Ministerstva obrany Ruské federace neobjevila zpráva o zřízení této medaile a jediná fotografie ocenění byla odebrána krátce po zveřejnění, uvedla některá média,[která?] že je medaile padělek a zprávy o jejím vzniku novinářská kachna.[zdroj⁠?] Úřad pro tisk a informace Ministerstva obrany Ruské federace zprávy nijak nekomentoval.

Na fotografiích od roku 2018 má Sergej Šojgu na uniformě připevněnu stužku, která odpovídá tomuto vyznamenání, například zde (v dolní řadě druhá zprava) nebo zde (opět v dolní řadě druhá zprava).[2][3]

Vzhled vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Podle zveřejněných fotografií by medaile měla být kruhová, na přední straně s vyobrazením reliéfu Krymského poloostrova, v dolní části vychází z pěticípé hvězdy vavřínové ratolesti. Na zadní straně by měl být znázorněn znak Ministerstva obrany Ruské federace a pod ním nápis ЗА ВОЗВРАЩЕНИЕ КРЫМА 20.02.14 — 18.03.14 (ZA NAVRÁCENÍ KRYMU 20.02.14 — 18.03.14). V opisu se nachází nápis МИНИСТЕРСТВО ОБОРОНЫ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ (MINISTERSTVO OBRANY RUSKÉ FEDERACE).

Stuha je oranžovo-bílá s černým lemem na levé straně, červeným na pravé straně a modrým středovým pruhem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Медаль «За возвращение Крыма» na ruské Wikipedii.

  1. MILENKOVIČOVÁ, Ivana. Putinova medaile za návrat Krymu budí emoce, důkaz o ní ale chybí Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/putinova-medaile-za-navraceni-krymu-budi-otazniky.A140428_143551_zahranicni_im. iDnes [online]. MAFRA, 28. dubna 2014 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  2. Defence Minister: Russia would reconsider supplying Syria with S-300 missile defence system. Middle East Monitor [online]. Ardi Associates, 22. 7. 2018 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  3. VAN BRUGEN, Isabel. Russia Admits it Wasn't Ready For Putin's Mobilization Order. Newsweek [online]. Newsweek Digital, 22. 12. 2022 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]