Matematická olympiáda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Matematická olympiáda (MO) je oborová olympiáda pro žáky základních a středních škol, v níž mají za úkol vyřešit v několikahodinovém limitu několik příkladů zaměřených na schopnost logického úsudku. Výsledkem často není číslo, ale důkaz, v každém případě se žádá podrobné zdůvodnění myšlenkového postupu.

První ročník Matematické olympiády byl zahájen v roce 1951, od té doby se koná každoročně. Dobový tisk tehdy uváděl, že byla zavedena po vzoru SSSR.[1] Matematická olympiáda se stala vzorem pro podobné oborové soutěže, jako je fyzikální (od školního roku 1959/1960),[2] biologická (od roku 1967/1968),[3] chemická (mezinárodně od roku 1968)[4] nebo astronomická olympiáda (od roku 2003/2004), je z nich nejstarší.

Organizace soutěže[editovat | editovat zdroj]

Základní školy[editovat | editovat zdroj]

Každý ročník od pátého až po devátý má vlastní sadu příkladů a vlastní výsledkové listiny. Do osmé třídy jsou dvě kola: domácí a okresní, v devátém ročníku existuje ještě kolo krajské.

Střední školy[editovat | editovat zdroj]

Soutěž má tři středoškolské kategorie: A (3. a 4. ročník), B (2. ročník) a C (1. ročník). Každá kategorie má kolo domácí, školní a krajské, kategorie A má navíc ještě kolo celorepublikové.

Celostátní kolo probíhá každý rok ke konci března pokaždé v jiném městě republiky. Nominují se z něj zástupci do soutěže MEMO a na výběrové soustředění, ze kterého vzejdou reprezentanti pro mezinárodní matematickou olympiádu (IMO).

Výběr úloh[editovat | editovat zdroj]

Úlohy pro MO připravuje Úlohová komise Matematické olympiády. Ta je společná pro Českou i Slovenskou republiku. Úlohy a termíny všech kol jsou proto v obou zemích stejné.

Kategorie P[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Kategorie P matematické olympiády.

Tato zvláštní kategorie přiléhá k ostatním pouze volně. Jde o soutěž programátorskou, která má jedinou kategorii určenou pro středoškoláky a nadané studenty škol základních. Sestává z kola domácího, krajského a celorepublikového, ze kterého se nominují účastníci soustředění CPSPC a soutěží CEOI a IOI.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matematická olympiáda (druhý ročník). Literární noviny. 34/1952, s. 4. Dostupné online. 
  2. Druhý ročník fyzikální olympiády (publikace příkladů). Literární noviny. 50/1962, s. 11. Dostupné online. 
  3. [ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/biologicka-olympiada-jubilejni-50-rocnik.pdf Jan Černý a kol.: Biologická olympiáda - jubilejní 50. ročník]
  4. Novinky.cz: Mezinárodní chemická olympiáda oslaví v Česku své jubileum

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]