Masarykův most (Kolín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Masarykův most
Masarykův most
Masarykův most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresKolín
MěstoKolín
Číslo mostuKolín-01, Kolín-02, Kolín-03, Kolín-04 a Kolín-05
Dopravasilniční, pěší
PřesLabe
Otevřen4. června 1927
Souřadnice
Parametry
Materiálželezobeton
Šířka14 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Masarykův most v Kolíně (Středočeský kraj) překlenuje řeku Labe pro silniční a pěší dopravu. Je postaven přibližně v místech někdejšího dřevěného mostu. Původní projekt mostu vypracovalo Ředitelství pro stavbu vodních cest při c.k. Ministerstvu obchodu ve Vídni v roce 1911. Tvar mostní konstrukce současně zohlednil i související vodní stavby (podrobněji v článku Zdymadlo Kolín).

Mezi levým pobřežním pilířem a pilířem na hrotu Horního ostrova jsou tři otvory o světlosti 19,4 metrů vymezené pilíři na řece a překlenuté vždy dvěma parabolickými pásy ze železobetonu. První stavební povolení bylo již v roce 1912, ale stavba nebyla zahájena. Na stavbě se sice v roce 1913 začalo pracovat, ale stavební práce se v důsledku první světové války zpomalily.

Pro další pokračování stavby bylo nutné respektovat nové technické normy. Tak vznikl v roce 1924 - 1925 nový projekt. Autor projektu byl Ing. H. Vrbický z Ředitelství pro stavbu vodních cest. Klenby všech otvorů se prováděly podle původního projektu, jen ve 4. poli nad hydroelektrárnou byla zřízena rámová železobetonová konstrukce jako strop strojovny. Mostovka se skládá ze železobetonové desky a podélníků.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

  • Stavbu provedla firma Podnikatelství staveb
  • Architektonickou úpravu navrhl architekt František Roith
  • Uvedení do provozu 4. červen 1927

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]