Martin Hofmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Martin Hoffmann)
MgA. Martin Hofmann
Martin Hofmann (2019)
Martin Hofmann (2019)
Narození31. března 1978 (46 let)
České Budějovice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materAkademie múzických umění v Praze
Aktivní roky1999
Oficiální webwww.mhofmann.cz
Významné roleLuděk Říha (Most!)
Vladimír Novotný (Trpaslík)
Jiří (Rédl)
Jaroslav Hejl (Ulice)
Emil Mach (Kriminálka Anděl)
Theodor Franz (Linka)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Martin Hofmann (* 31. března 1978 České Budějovice) je český divadelní, filmový a televizní herec. K jeho nejznámějším rolím patří Luďan ze seriálu Most! (2019) či ztvárnění Pavla Landovského ve filmu Havel (2020).

Život a herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Činoherní herectví vystudoval na pražské DAMU (2000) v ročníku profesora Miloše Horanského, Borise Rösnera a Evy Salzmannové. Již v době studií začal hostovat v pražském Rokoku, kam nastoupil do angažmá. Po odchodu na volnou nohu následovala spolupráce s Dušanem D. Pařízkem na inscenaci The Bandits, dále hostování v Divadle Bez zábradlí, v Divadle Radka Brzobohatého, ve Viole a v Divadle v Řeznické. Nejvíce spolupracoval s pražským Spolkem Kašpar, kde působí dodnes.

V režiích Jakuba Špalka, Filipa Nuckollse a Alexandra V. Minajeva ho diváci mohli vidět jako Dykova Krysaře, Marberova Dona Juana v Soho, Horatia v Hamletovi. V současném repertoáru pak jako Rostandova Cyrana, Stavrogina v Dostojevského Běsech, Zastavárníka v Něžné téhož autora (představení Něžná je noc – scénický fragment románu Zločin a trest a povídky Něžná, které je výsledkem dlouholeté spolupráce s režisérem Patrikem Hartlem), Tybalta nebo Stoppardova Guildensterna v inscenaci Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi. V sezóně 2012/2013 nazkoušel jako host v Národním divadle představení Troilus a Kressida v režii Davida Radoka a vrátil se do Violy coby partner Táni Medvecké v inscenaci Život jako smršť režisérky Lídy Engelové. Hraje také v Divadle Bolka Polívky představení Mínus dva a v pražské Černé labuti komedii Lordi.

Ve filmové a televizní tvorbě na sebe poprvé výrazně upozornil rolí Jardy Hejla v oblíbeném nekonečném seriálu Ulice a od té doby začal být čím dál více obsazovaný. Hrál například ve druhé řadě seriálu Terapie a mimořádnou popularitu mu přinesla role Luďana v divácky úspěšném seriálu Most!.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Martin Hofmann v inscenaci Něžná je noc (Divadlo v Celetné), 2011

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]