Marta Foučková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Marta Foučková
Narození14. září 1937 (86 let)
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
BydlištěPraha 10
Národnostčeská
Vzdělánívysokoškolské
Povolánípsycholožka, vysokoškolská učitelka, spisovatelka, terapeutka
OceněníBludný balvan (2001)
Děti2
Webwww.martafouckova.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marta Foučková (* 14. září 1937) je česká psycholožka, bývalá vysokoškolská pedagožka, regresní terapeutka, spisovatelka duchovní literatury a autorka dvou knih. Český klub skeptiků Sisyfos jí v roce 2001 udělil Zlatý Bludný balvan za propagování zákona reinkarnace.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Dětství prožila se svými rodiči na venkově na samotě Doly poblíž Divišova. Byla vychovávána v katolické víře. Rodiče byli velice tolerantní, byli sousedé a přátelé s Ing. Otakarem Solnařem.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Navštěvovala obecnou a měšťanskou školu v Divišově. Poté studovala na gymnáziu a v roce 1958 odmaturovala. Po gymnáziu se hlásila na Pedagogickou fakultu do Českých Budějovic, ale podle jejího tvrzení nebyla přijata z politických důvodů, i když výsledek její přijímací zkoušky byl prý ohodnocen na výbornou.[1] Na přihlášce prý (podle jejího tvrzení) bylo razítko "TAJNÉ, NEPŘIJÍMAT" od ředitele školy. Následně pracovala jako učitelka. Později byla přijata na Filozofickou fakultu obor psychologie a pedagogika, kde v roce 1965 promovala. Ve své diplomové práci, kterou napsala pod vedením docentky Dr. Jiřiny Taxové, se zaměřila na zkoumání dětí v jeslích, v dětském domově a domácí péči.[2] Krátce nato obhájila malý doktorát na FFUK.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po promoci nastoupila do Dětského domova třídícího (dnes Diagnostický ústav).

Krátce přednášela pedagogiku a psychologii na ČVUT a VŠCHT v Praze. Působila externě také v kontroverzní Psychoenergetické laboratoři profesora Dr. Františka Kahudy. V 70. a 80. letech 20. století působila krátce na katedře Pedagogiky a psychologie ve VUIS ČVUT Praha.

Za komunistického režimu začala pracovat s metodou tzv. "hlubinné terapie", v tomto pojetí šlo o kontroverzní terapii pomocí návratů do minulých životů. Její název si nechala v roce 1994 registrovat jako ochrannou známku průmyslového vlastnictví pod názvem „Hlubinná terapie – reinkarnační regrese“. Platnost ochranné známky již vypršela.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Ve 2. ročníku na vysoké škole potkala svého budoucího manžela. Vzali se, v roce 1964 se narodila dcera Romana a v roce 1967 syn Daniel Dedera. Ten napsal knihu Dech života (2003) a Ostrovy magie (2016).

Kritika[editovat | editovat zdroj]

V roce 2001 obdržela Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců Českého klubu skeptiků Sisyfos za "Příkladnou útěchu lidem v neštěstí. Těm tyto odbornice na psychiku (Foučková spolu s Marií Říhovou) říkaly: Čím větší neštěstí vás potkalo, tím větší jste byl zrůda v minulém životě."

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]