Mars Sample Return

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mars Sample Return
Logo mise
Logo mise
Nosná raketaAres V, EELV nebo Ariane 5
ZánikPřistání
ProvozovatelNASA, ESA
Druhplanetární sonda
Oficiální webOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mars Sample Return (česky doprava vzorku z Marsu) je plánovaná vysoce komplexní robotická mise k planetě Mars, která by měla dopravit zpět na Zemi vzorky marsovských horniny, podobně jako programy Apollo nebo Luna dopravily horniny z Měsíce. V současné době se její přípravou zabývá Evropská kosmická agentura v rámci projektu Aurora, ovšem vzhledem ke značným finančním nákladům půjde o mezinárodní misi s účastí americké NASA.

Součástí mise je také vozítko Perseverance, které má za úkol sesbírat vzorky marsovské horniny, dále pak přistávací modul, návratový modul a vrtulníky pro přepravu vzorků z místa uložení k hlavnímu modulu na povrchu.

Několik sond na povrchu Marsu, v pozadí Země.
Jednotlivá zařízení mise návratu vzorků z Marsu.

Historie mise[editovat | editovat zdroj]

Původní mise NASA-ESA[editovat | editovat zdroj]

NASA původně plánovala vlastní misi téhož jména, ale nedávné přehodnocení priorit kosmického výzkumu v USA (plán současné administrativy na návrat na Měsíc) a následné přesuny finančních prostředků do pilotovaných letů vedlo k přehodnocení těchto plánů. V doporučení komise pro výzkum Marsu z roku 2005 se objevuje pro MSR jako první možné datum 2022/2024.[1] Po odstoupení NASA z projektu bylo možné, že ESA, která již v tomto směru vyvíjela značné aktivity bude muset přebrat vedoucí roli v projektu (a tím i v jeho financování).

V roce 2012 byla mise zrušena. Nicméně v dubnu 2018 ESA a NASA podepsaly záměr, který by mohl poskytnout základ pro obnovení mise na Mars a odebrání vzorku zpět na Zemi.[2]

Plány v rámci mise Mars 2020[editovat | editovat zdroj]

Po přistání roveru Perseverance v rámci mise Mars 2020 a otestování potřebných technologií vrtulníkem Ingenuity. Bylo rozhodnuto o startu mise v roce 2027, v roce 2028 je pak naplánováno přistání na Marsu. Vzorky by se měly na Zemi vrátit na počátku 30. let 21. století.

Součásti mise[editovat | editovat zdroj]

Přistávací modul pro odběr vzorků[editovat | editovat zdroj]

Konstrukce na několika nohách na povrchu Marsu.
Koncept přistávacího modulu

Hlavní zařízení mise, které na sobě nese dva vrtulníky pro přemisťování vzorků, návratový modul a také rameno pro sbírání zkumavek. Hlavním úkolem tohoto zařízení je připravit vzorky z Marsu na přepravu vesmírem.

Rozměry landeru jsou přibližně 7,7 × 7,7 metru a výškou asi 2,1 metru. Hmotnost je přibližně 3,35 tuny. Délka plánovaného robotického ramene je 2 metry. Energii poskytuje pět solárních panelů.

Vrtulníky[editovat | editovat zdroj]

Malá helikoptéra na povrchu Marsu
Vizualizace helikoptéry

V rámci mise vznikly dva vrtulníky, které budou převážet vzorky z míst uložení na místo přistání. Velikostně jsou helikoptéry podobné Ingenuity.[3]

Vozidlo pro opuštění Marsu[editovat | editovat zdroj]

Malá raketa v atmosféře Marsu
Vozidlo pro výstup na Mars

Mars Ascent Vehicle je nízkohmotnostní raketa, která má za úkol dopravit z povrchu Marsu na jeho oběžnou dráhu vzorky marsovských hornin. Startovat má z přistávacího modulu. Na orbitě pak vzorky převezme orbiter vyrobený ESA.

Raketa funguje na pevné palivo. Hmotnost rakety je asi 450 kilogramů. Je 3 metry vysoká a 0,5 široká.

Alternativní mise[editovat | editovat zdroj]

Postupem času bylo studováno několik konceptů této mise. Mezi těmito koncepty jsou (mimo projekt NASA-ESA), ruský projekt Mars-Grunt plánovaný okolo 2024,[4] japonský projekt MMX plánovaný na stejný rok a čínský projekt plánovaný okolo 2030.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Science Analysis of the November 3, 2005 Version of the Draft Mars Exploration Program Plan
  2. Agencies aim to bring back rocks from Mars. BBC [online]. 2018-04-26. Dostupné online. 
  3. MARS.NASA.GOV. Sample Recovery Helicopters - NASA. mars.nasa.gov [online]. [cit. 2023-04-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. RUSSIAN LAUNCH MANIFEST ( 1 Feb 2019) [online]. Sworld [cit. 2019-02-01]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]