Marion Post Wolcottová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Marion Post Wolcott)
Marion Post Wolcottová
Narození7. června 1910
Montclair, New Jersey
USAUSA USA
Úmrtí24. listopadu 1990
Santa Barbara, Kalifornie
USAUSA USA
Povolánífotografka a umělkyně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Černoch jde do kina v Belzoni, Mississippi speciálním vchodem „pro barevné“
Juke joint - laciná restaurace s jukeboxem v Belle Glade, Florida, 1944

Marion Postová (později Marion Postová Wolcottová, nepřechýleně Marion Post Wolcott; 7. června 1910 Montclair24. listopadu 1990 Santa Barbara) byla významná americká fotografka, která pracovala pro společnost Farm Security Administration během Velké hospodářské krize a dokumentovala chudobu a strádání.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v New Jersey. Její rodiče se rozvedli a ona byla poslána do internátní školy. Když nebyla ve škole, trávila čas se svou matkou v Greenwich Village. Setkala se tu s mnoha umělci a hudebníky a stal se vášnivou tanečnicí. Studovala na prestižní univerzitě New School.

Vystudovala jako učitelka a nastoupila do práce v malém městě v Massachusetts. Pozorovala tam realitu krize a problémy chudých. Když byla její škola uzavřena, odešla do Evropy studovat se svou sestrou Helenou. Helena studovala s Trudou Fleischmannovou, vídeňskou fotografkou. Marion ukázala Fleischmannové některé ze svých fotografií a ta jí doporučila dále fotografovat.

Ve Vídni viděla některé nacistické útoky na Židy a zděsila se. Brzy se ona i její sestra museli kvůli větší bezpečnosti vrátit do USA. Začala znovu vyučovat, ale také pokračovala ve své fotografické práci a zapojila se do anti-fašistického hnutí. V newyorském sdružení Photo League potkala Ralpha Steinera a Paula Stranda, kteří ji povzbudili. Posléze objevila Philadelphský večerní bulletin, který projevil zájem o její „příběhy žen“. Ralph Steiner její portfolio ukázal Royi Strykerovi, šéfovi FSA a Paul Strand napsal doporučující dopis. Strykera její práce zaujala a okamžitě ji přijal. Její fotografie pro FSA často zkoumají politické aspekty chudoby a strádání. Dokáže však v mnoha situacích nalézt humor a vtip.

Společnost FSA byla vytvořena v USA v roce 1935 v rámci New Deal. Jejím úkolem bylo v krizi pomáhat proti americké venkovské chudobě. FSA podporovalo skupování okrajových pozemků, práci na velkých pozemcích s moderními stroji a kolektivizaci. Se vstupem USA do druhé světové války však nastala změna: projekt FSA dostal jiné jméno – Office of War Informations (OWI) – a také jiný program. Ve válce musela propaganda ukazovat, jak jsou Spojené státy silné a ne jaké mají potíže. V roce 1948, kdy FSA zanikla, byla dokonce snaha pořízené dokumenty zničit, aby nemohly být použity pro propagandu komunistickou.[1]

V roce 1941 se setkala s Lee Wolcottem. Když skončila její práce pro FSA, provdala se za něj.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Hendrickson, Paul. Looking for the Light: The Hidden Life and Art of Marion Post Wolcott. New York: Knopf, 1992.
  • Hurley, F. Jack. Marion Post Wolcott: A Photographic Journey. Albuquerque: University of New Mexico Press, 1989.
  • Wolcott-Moore, Linda, ed. The Photography of Marion Post Wolcott Website created by Wolcott's daughter, hosted on J. David Sapir's site Fixing Shadows[2], 1999.
  • Wolcott, Marion Post. Marion Post Wolcott, FSA Photographs. Carmel, CA: Friends of Photography, 1983.
  • The Photographs of Marion Post Wolcott. Washington, DC: Library of Congress in association with GILES, 2008.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETÁK. diplomová práce [online]. Opava: Slezská univerzita, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Institut tvůrčí fotografie [cit. 2009-03-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-15. 
  2. Fixing Shadows available online: http://people.virginia.edu/~ds8s/mpw/mpw-bio.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]