Marie Koldinská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. Mgr. Marie Šedivá Koldinská, Ph.D.
Narození17. června 1971 (52 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatelka a pedagožka
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marie Šedivá Koldinská (* 17. června 1971 Praha) je česká historička, spisovatelka a publicistka, vystudovala obor historie na Filozofické fakultě UK (19901995). Interní a distanční postgraduální studium tamtéž.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 absolvovala studijní pobyt na Forschungsschwerpunkt für Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas v Berlíně. Specializuje se na dějiny raného novověku (zejména vyšší šlechta v Čechách v 16. a v první polovině 17. století), dějiny každodennosti, problematika války a míru v pozdním středověku a v raném novověku, historická antropologie, dějiny dějepisectví (zejména otázky metodologie).

Pracovala jako archivářka Okresního archivu Praha-západ, interní doktorandka, asistentka Ústavu českých dějin FF UK. Od roku 2001 vědecká pracovnice Výzkumného centra pro dějiny vědy, společného pracoviště Ústavu soudobých dějin AV ČR a Univerzity Karlovy, od roku 2003 odborná asistentka Ústavu českých dějin FF UK. Roku 2005 se na FF UK habilitovala v oboru českých dějin. Marie Koldinská publikuje v denním tisku, přednáší pro veřejnost, spolupracuje i s televizí (moderátorka pořadu Historie.cs) a s rozhlasem, a externě vyučovala i na FF ZČU.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. iDNES, ČTK: Dosluhující prezident Václav Klaus dostal na cestu z funkce Zlatý citron. iDNES.cz 27. ledna 2013. [cit. 2013-01-27]. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PÁNEK, Jaroslav; VOREL, Petr, a kol. Lexikon současných českých historiků. Praha ; Pardubice: Historický ústav Akademie věd České republiky ; Sdružení historiků České republiky (Historický klub) ; Východočeské muzeum, 1999. 373 s. ISBN 80-85268-84-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]