Marcus Mumford

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marcus Mumford
Základní informace
Rodné jménoMarcus Oliver Johnstone Mumford
Narození31. ledna 1987 (37 let)
Anaheim, Kalifornie, US
PůvodLondýn
Žánryfolk rock, indie folk
Povoláníhudebník, skladatel
Nástrojezpěv, kytara, bicí, mandolína, akordeon, ukulele, melodica, triangl
Aktivní roky2007–současnost
VydavateléIsland Records (UK), Universal Music Group (Kanada & AUS), Glassnote Records (US)
Příbuzná témataMumford & Sons
Manžel(ka)Carey Mulligan (2012–současnost)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marcus Oliver Johnstone Mumford (* 31. ledna 1987 Anaheim, Kalifornie, US) je anglo-americký hudebník, známý především jako zpěvák skupiny Mumford & Sons. V této kapele hraje také na mnoho nástrojů, včetně kytary, bicích a mandolíny.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Marcus se narodil 31. ledna 1987 v Anaheimu v Kalifornii anglickým rodičům. Díky tomu získal jak britské, tak americké občanství. Má staršího bratra Jamese a sestru. Když bylo Marcusovi šest měsíců, rodina se odstěhovala zpět do Anglie. Vyrostl na Chatsworth Avenue ve Wimbledon Chase na jihozápadu Londýna, kde také absolvoval King's College School. Zde se setkal s Benem Lovettem. Po roce studia na Edinburské univerzitě se vrátil opět do Londýna, aby se mohl soustředit na svou hudební kariéru. Právě v Edinburghu napsal většinu debutového alba Mumford & Sons Sigh No More. Svou hudební kariéru začal jako hráč na bicí pro turné Laury Marling, spolu s dalšími současnými členy Mumford & Sons, a v roce 2007 se rozhodl založit vlastní kapelu.

Spolu s Oscarem Isaacem Mumford nazpíval coververzi písně „Dink's Song“ pro film bratrů Coenů V nitru Llewyna Davise. Ačkoliv se Mumford ve filmu neobjevuje, má být Mikem, hudebním partnerem protagonisty, který spáchal sebevraždu ještě před začátkem filmu. A také nazpíval společně se skupinou Major Lazer píseň "Lay Your Head On Me". Steven Spielberg natočil videoklip k písni Cannibal Marcuse Mumforda. Video bylo natočeno 3. července v tělocvičně střední školy v New Yorku. Spielberg režíroval hudební video poprvé. Udělal to s podporou své manželky Kate Capshaw, která sloužila jako producentka a umělecká ředitelka.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marcus Mumford na anglické Wikipedii.

  1. DRUNECKÁ, AppleNovinky cz | Nika. Steven Spielberg režíroval a natočil hudební video k písni Marcuse Mumforda „Cannibal“ pomocí iPhonu [online]. 2022-07-29 [cit. 2022-07-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]