Mapa otce Maura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa otce Maura
Mapa otce Maura
Mapa otce Maura
AutorFra Mauro
Datum vydání1459
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mapa otce Maura je mapa, kterou kolem roku 1450 nakreslil benátský mnich otec Mauro. Originál mapy se nachází v Benátkách v Národní knihovně sv. Marka (italsky Biblioteca Nazionale Marciana), kopie z roku 1804 je uložena v Britské knihovně. Podle arabské tradice je mapa orientována opačně než je dnes zvykem – jih je nahoře a sever dole.

Mapa[editovat | editovat zdroj]

Mapa shrnuje vědomosti Evropanů o světě před začátkem objevitelských cest. Při jejím sestavování s otcem Maurem spolupracoval mořeplavec a kartograf Andrea Bianco. Koncem 50. let na objednávku portugalského krále Alfonse V. nakreslili kopii mapy pro jeho strýce Jindřicha Mořeplavce, tato kopie se nezachovala.

Otec Mauro vycházel z klasické tradice (díla Klaudia Ptolemaia) nicméně s četnými doplňky a opravami podle novějších informací. Maurova mapa obsahuje řadu údajů, do té doby evropským kartografům neznámých.[1] Pravděpodobně využil informace z díla Marca Pola,[2] ale i ústní informace od benátských i jiných obchodníků a cestovatelů. Důležitost těchto zdrojů je zmíněna v řadě popisků.[3] Použil zřejmě i arabské zdroje, včetně Tabula Rogeriana, o čemž svědčí orientace mapy s jihem nahoře, pro arabské mapy typická. O zemích Afrického rohu ho mohli poučit etiopští vyslanci pobývající v Itálii ve 30. a 40. letech 15. století a mimo jiné se účastnící Florentského koncilu, ruská delegace na koncilu mohla být zdrojem informací o východní Evropě.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fra Mauro map na anglické Wikipedii.

  1. FALCHETTA, Piero. Fra Mauro's World map with a commentary and translations of the inscripts. 1. vyd. Venezia: Brepols Publishers, 2006. 830 s. ISBN 2-503-51726-9. (anglicky) 
  2. Falchetta, s. 34.
  3. Falchetta, s. 33.
  4. Falchetta, s. 91.

Literаtura[editovat | editovat zdroj]

  • FALCHETTA, Piero. Fra Mauro's World map with a commentary and translations of the inscripts. 1. vyd. Venezia: Brepols Publishers, 2006. 830 s. ISBN 2-503-51726-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mapa otce Maura na Wikimedia Commons
  • Fra Mauro World Map [online]. The British Library [cit. 2012-12-17]. Kopie mapy otce Maura v Britské knihovně. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-02-21. 
  • DAVIS, Henry. Fra Mauro's Mappamundi [online]. [cit. 2011-08-24]. Popis mapy. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-26. (anglicky)