Manowar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Manowar
Základní informace
PůvodUSA Auburn, Spojené státy americké
ŽánryHeavy metal
Power metal
Aktivní roky1980–současnost
VydavatelMagic Circle Music
Příbuzná témataMajesty, Metalforce, Hollyhell, Magic Circle Music, Rhapsody of Fire, Tungsten, HammerFall
Webwww.manowar.com
Současní členové
Joey DeMaio
Eric Adams
Dave Chedrick
Michael Angelo Batio
Dřívější členové
Ross the Boss
David Shankle
Carl Canedy
Kenny Rhino Earl
Scott Columbus
Donnie Hamzik
Karl Logan
Marcus Castellani
Anders Johansson
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Manowar je americká heavy metalová skupina z města Auburn ve státě New York založená v roce 1980 Joeym DeMaiem, Ericem Adamsem, Ross the Bossem a Carlem Canedym.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Eric Adams

Baskytarista a lídr skupiny Joey DeMaio pracoval jako pyrotechnik pro Black Sabbath a při tom se seznámil s kytaristou Ross the Bossem, který v té době hrál se skupinou Shakin Street, předkapelou Black Sabbath. Jako zpěvák se k nim později připojil Eric Adams a bubeník Carl Canedy, čímž byl položen základ skupině Manowar. Již od počátku byla jejich hudba založena na epickém zvuku a ovlivněna skladatelem vážné hudby Richardem Wagnerem. Ve spojení s texty ovlivněnými fantasy literaturou a severskou mytologií je Manowar považován za představitele žánru power metal, hudebně k nim ovšem sedí spíše označení klasický heavy metal.

Na debutovém albu skupiny Battle Hymns vydaném v roce 1982 vystoupil s mluveným slovem režisér Orson Welles, který později namluvil část textu pro skladbu Defender z alba Fighting the World.

Na tvrdší pokračování (album Into Glory Ride)('83) se kapela rozešla s manažerem Billem Aucoinem a najala si nového bubeníka Scotta Columbuse. Tvrdí se o něm, že buší do bicích tak silně, že se běžné sady rozpadnou.[zdroj⁠?] Hrál proto na bicí z nerez oceli, které měl vyrobené na zakázku. Manowar předvedli nového bubeníka na newyorském metalovém festivalu "World War III." Ve Státech se pak kapely ujala firma Megaforce (v Evropě začínající Music For Nations), která při obřadném podpisu smlouvy dostala přesně to, s čím počítala – kapela si řádně otevřela obřadní dýkou žíly a podepsala se vlastní krví. Třetí album Hail to England bylo nahráno a smícháno za 6 dní.

V roce 1984 byl Manowar zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejhlasitější skupina světa.[1] Dosáhli 131 decibelů.[zdroj⁠?]

V roce 2006 byla skupina stále aktivní, koncertovala a plánovala vydání nového alba. Joey DeMaio založil vydavatelství Magic Circle Music, které se zaměřilo na žánr power metal, Epic Metal. Mezi jeho klienty patří mimo jiné skupina Rhapsody (po sporu o název přejmenovaná na Rhapsody of Fire).

Vydání alba Gods of War, plánované na duben 2006, bylo zpožděno kvůli zranění ruky kytaristy Karla Logana při havárii na motocyklu. Album bylo vydáno v roce 2007.

V roce 2008 opustil Manowar po neshodách bubeník Scott Columbus a přidal se ke kapele Ross The Boss (nová štace dlouholetého kytaristy Manowar) a odehrál s nimi několik koncertů. Scotta Columba nahradil ještě v roce 2008 bubeník Donnie Hamzik, který s Manowar nahrál první album Battle Hymns a již v nové sestavě se objevili roku 2010 na Masters of Rock ve Vizovicích, kde zahráli jako poctu zesnulému Ronnie James Diovi Heaven And Hell od Black Sabbath, které bylo součástí alba domovské vydavatelské firmy Magic Circle – A Tribute To Ronnie James Dio, na kterém zahrály i ostatní kapely, které jsou pod touto firmu produkované jako HolyHell, Metalforce, Awaken, Avigal, Crosswind, Dean Cascione, Harlet a další.

Na sklonku roku 2010 vyšlo remasterované první album Battle Hymns s velmi povedeným zvukem a dvěma bonusy v podobě živých záznamů z koncertů z roku 1982. Mluvené slovo za zesnulého Orsona Wellese nahrál Christopher Lee, operní zpěvák a herec známý z alb italských Rhapsody of Fire a hlavně jako Saruman z filmové trilogie Pán prstenů.

V roce 2011 bylo plánováno vydání nového alba Hammer of the Gods, které bude věnované severskému bohu Thorovi a zároveň to bude první část z cyklu "The Asgard Saga".[zdroj⁠?]

Album nakonec vyšlo v červnu 2012 pod názvem The Lord of Steel a navazuje na tradici klasického heavy metalu 80. let. Manowar v něm nezapřel svůj styl a ke klasickým rifům přidal moderní zvuk a velmi ostrý a jasný zvuk Loganovy kytary. Kapela vynechala velmi kritizovanou "omáčku" z posledního alba a soustředila se pouze na oldschoolový "heváč", který kapelu proslavil. Mimo jiné se tu objevila skladba El Gringo, která je součástí soundtracku ke stejnojmennému filmu. Byl to další milník v již bohaté biografii kapely.

28. září 2013 vyšlo remasterované album Warriors of The World, které navíc obsahuje bonusovou skladbu House Of Death nahranou při koncertním vystoupení.

Rok 2014 byl pro kapelu ve znamení dalšího světového turné pod názvem Kings Of Metal MMXIV World Tour, kde byly představeny skladby z alba Kings of Metal. Úvodní koncert turné se uskutečnil 21. března 2014 v Moskvě.[2]

V lednu 2016 Manowar odehráli v ČR 4 koncerty včetně dvou v Praze. V květnu 2016 pak kapela ohlásila, že po turné 2017/2018 ukončí svojí činnost.[3][4], což DeMaio ke konci roku 2019 vyvrátil a kapela pokračuje dál s dalšími plány do budoucna[5].

V roce 2017 nahradil bubeníka Donnieho Hamzika Španěl Marcus Castellani z tribut kapely Kings of Steel.[6]

Kapela "na půl oficiálně" oznámila práci na novém studiovém albu, takže rozlučka s kariérou vypadá na rok 2019 velmi zajímavě.[7]

9. srpna 2018 v Charlotte v Severní Karolíně byl zatčen Karl Logan za údajnou manipulaci s dětskou pornografií. Po zaplacení kauce byl propuštěn.[8]. Následně kapela oznámila, že se kytarista nebude účastnit Final Battle turné. Na začátku roku 2019 kapela oznámila, že na pozici kytaristy našla náhradu v podobě E. V. Martela, známého z jediné oficiální revivalové kapely Manowar.[9]

Po ukončení části turné v Rusku a Ukrajině bez předchozího varování odchází bubeník Marcus Castelani a nahrazuje ho Anders Johansson (ex HammerFall), první koncert s kapelou odehrál v pondělí 25. března 2019 v Brně[10]

29. března 2019 v rámci turné vydala kapela první ze tří EP s názvem The Final Battle I obsahující 4 nové skladby. (zdroj: https://manowar.com/manowar-announce-release-date-of-new-ep-the-final-battle-i/)

Členové kapely[editovat | editovat zdroj]

Aktuální členové


Dřívější členové


Časová osa[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Živá alba[editovat | editovat zdroj]

EP a Singly[editovat | editovat zdroj]

Speciální vydání[editovat | editovat zdroj]

DVD[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]