Manhattanská deklarace: Výzva křesťanského svědomí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Manhattanská deklarace: Výzva křesťanského svědomí (angl. Manhattan Declaration: A Call of Christian Conscience) je manifest sestavený 20. října 2009 představiteli křesťanských církví v USA a vyhlášený 20. listopadu téhož roku, který se staví za posvátnost lidského života, manželství jako trvalý svazek muže a ženy a svobodu vyznání a svědomí.

Deklaraci podle organizátorů podepsalo do února 2010 přibližně 423 tisíc lidí, včetně asi 250 představitelů [1] katolíků, pravoslavných a protestantů. Autoři se v ní obracejí ke všem lidem dobré vůle, které vyzývají k podpoře. Deklarace výslovně konstatuje, že není spojena s žádnou politickou stranou či politickým hnutím.

Tvůrci a signatáři[editovat | editovat zdroj]

Autory deklarace jsou evangelikální vůdci Charles Colson, Robert P. George a Timothy George. Mezi náboženskými vůdci, kteří ji podepsali, jsou např. katoličtí arcibiskupové Timothy Dolan, kardinál Rigali a Donald Wuerl, aktivisté Tony Perkins a James Dobson, prezident Národního svazu evangelikálů Leith Anderson a pravoslavný arcibiskup Jonáš.[2]

Mimo náboženské vůdce podpořily deklaraci i rozličné další osobnosti veřejného života, mezi jinými např. Chuck Norris.[3]

Obsah deklarace[editovat | editovat zdroj]

Deklarace vyzývá k podpoře

  • 1) posvátnosti lidského života (obrací se proti potratům, euthanasii atd.)
  • 2) instituce manželství jako trvalého svazku muže a ženy, který tvoří základní instituci lidské společnosti (obrací se proti stejnopohlavním manželstvím a soužití s mnoha partnery)
  • 3) náboženské svobody, která je ohrožena tím, že těm, kdo obhajují posvátnost života a tradiční manželství, není dovoleno svobodně projevovat své přesvědčení, a dále poukazuje na možnost občanské neposlušnosti.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.manhattandeclaration.org [online]. [cit. 2010-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-02-10. 
  2. Archivovaná kopie. manhattandeclaration.org [online]. [cit. 2009-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-11-27. 
  3. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=122260