Malstróm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moře v oblasti Malstrómu
Zobrazení Malstrómu na Cartě marině (1539) podle Olaua Magna

Malstróm je silný mořský proud (vír) v Norském moři. Nachází se mezi Lofotskými ostrovy Moskenesøy a Værøy; také je nazýván Moskenstraumen. Slovo malström zobecnělo a v evropských kulturních dějinách dalo jméno celému druhu vírů.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vzniká díky specifickým vlastnostem přílivu a odlivu a zvláštní topografii mořského dna. Na rozdíl od ostatních vírů nevzniká v průlivu a v zátoce, ale v relativně otevřeném moři několik kilometrů od pobřeží. Má průměr 40 až 50 metrů a může ohrozit malé rybářské lodě, které na přelomu středověku a novověku vyplouvaly na moře. Vír přitahuje malá mořská zvířata, za kterými se stahují tresky, které se jimi živí, za nimi zas k malströmu připlouvají rybářské lodě.[1]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Byl jmenován[zdroj?] již v Eddě a stával se pořád motivem pro malíře a básníky od Edgara Allana Poea až po moderní autory komiksů.

Jules Verne ve Dvaceti tisících mílích pod mořem o malstrómu napsal:

"Malström! Malström!" vykřikl Kanaďan.

Malström! Mohlo do našich uší zaznít ve strašnější situaci strašnější slovo? Nacházeli jsme se tedy v oněch nebezpečných vodách při norských březích? Bude Nautilus stržen do oné propasti právě ve chvíli, kdy se člun od něho oddělí?
Je známo, že za přílivu proudí voda mezi Faerskými ostrovy a Lofotami pod nesmírným tlakem velmi prudce. Tvoří tam obrovský vír, z něhož se žádná loď nedostane. Ze všech stran obzoru se tam ženou obrovské vlny: Vytvářejí onu vírnou propast, správně nazývanou "pupkem oceánu", jejíž přitažlivá síla se projevuje v okruhu patnácti kilometrů.

— Jules Verne[2]
"Maelström! Maelström!"

Maelström! Ne, nemohl jsem zaslechnout strašnější slovo. Maelström je lidové označení nebezpečného víru nazvaného moskstraumen, který vzniká nedaleko norského pobřeží působením přílivového proudu mezi Faerskými ostrovy a Lofotami.

— Podle románu Julese Verna volně vypráví Ondřej Neff[3]

Knihy inspirované malströmem[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maelstrom na polské Wikipedii.

  1. TOM, Kopel. Ebb and Flow: Tides and Life on Our Once and Future Planet. Toronto ; Tonawanda, NY: Dundurn Group, 2007. Dostupné online. ISBN 0312362315. S. 76 až 79. 
  2. VERNE, Jules. Dvacet tisíc mil pod mořem. Překlad Václav Netušil. Praha: Albatros, nakladatelství pro děti a mládež, 1983. Kapitola XXI, s. 380. 
  3. NEFF, Ondřej; VERNE, Jules. Dvacet tisíc mil pod mořem. Praha: Albatros nakladatelství, a. s., právní nástupce, 2008. Kapitola 20, s. 195.