Malšín (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malšín
Příkop
Příkop
Základní informace
Výstavba2. polovina 13. století
Zánikpočátek 14. století
Stavebníkneznámý
Poloha
AdresaMalý Špičák, Úněšov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Malšín
Malšín
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malšín (též Čbán) je zaniklý hrad na vrcholu Malého Špičáku asi 1 km jihovýchodně od osady Čbán nedaleko Úněšovaokrese Plzeň-sever. Dochovaly se z něj pouze příkop a zbytky opevnění.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hradní jádro

Jediná písemná zmínka vztažená k hradu je až z roku 1520[1] a zmiňuje ho jako pustý zámek. Vzhledem k tomu, že hrad zanikl mnohem dříve, je pravděpodobnější, že se zpráva vztahuje k nedalekému dvoru Malešín.[2] Archeologické nálezy pocházejí ze druhé poloviny 13. století.

Rod vladyků z Malšína známe až z roku 1379. Poloha vesnice Malšín, která pravděpodobně zanikla během válek za Jiřího z Poděbrad, není známá a sídlo rodu se obvykle klade do blízkosti malešínského dvora. S hradem také může souviset nedaleká vesnice Čbán, jejíž jméno by mohlo být odvozeno od tvaru hradního návrší. Původní vesnice Čbán zanikla a její polohu neznáme. Je možné, že ležela blíže k hradu a tvořila jeho zázemí.[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Hrad stál na výrazném čedičovém kuželu, který o 15 m převyšuje své okolí. Malé části návrší byly zničeny těžbou kamene. Dosud znatelná cesta vystoupila po východním úbočí do příkopu, který odděloval hradní jádro od valovitého opevnění na jižní straně. V jádře se nedochovaly žádné stopy zástavby a případné terénní útvary souvisí se stavbou zaniklé triangulační věže. Absence stavebních hmot a stop požáru nasvědčují, že hradní stavby byly dřevěné a zanikly bez požáru.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Hrad je nejlépe dostupný po účelové komunikaci od Stříbrného mlýna k samotě Liška, od které vede lesní cesta k severu. Před okrajem lesa stačí přejít louku a dojít k hradnímu návrší vzdálenému asi 100 m od kraje lesa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Kapitola Malšín, s. 352–353. 
  2. a b c ROŽMBERSKÝ, Petr; NOVOBILSKÝ, Milan; MIKOTA, Petr. Neznámé hrady severního Plzeňska. Plzeň: Ing. Petr Mikota, 1999. 32 s. (Zapomenuté hrady, tvrze a místa; sv. 22). ISBN 80-902692-2-2. S. 9–13. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]