Malý Vlhošť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malý Vlhošť
Malý Vlhošť v oparu
Malý Vlhošť v oparu

Vrchol439 m n. m.
Poznámkaneovulkanický suk, přírodní rezervace
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko,
PohoříRalská pahorkatina / Dokeská pahorkatina / Polomené hory / Vlhošťská vrchovina / Kostelecká část
Souřadnice
Malý Vlhošť
Malý Vlhošť
Horninaznělec
PovodíPloučnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malý Vlhošť (německy Wilschtberg) je neovulkanický kopec o nadmořské výšce 439 metrů nad mořem[1], v okrese Česká Lípa. Přírodní rezervace Vlhošť se rozkládá na vrcholech Malého Vlhoště, Vlhoště a na části svahů, náleží do Polomených hor a je v péči AOPK ČR - regionálního pracoviště Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hora je tvořená znělcem, který pronikl před 31 milióny lety okolním pískovcem. Leží v Dokeské pahorkatině (součást Ralské pahorkatiny), na jihovýchodě od okresního města Česká Lípa, zhruba 1 km východně od osady Hvězda. Území je porostlé lesem, výhled do okolí je jen mírně omezený.

Přírodní rezervace[editovat | editovat zdroj]

Rezervace Vlhošť byla vyhlášena v roce 1998. Týká se vrcholu a svahů Vlhoště i Malého Vlhoště na katastrálním území obcí Heřmánky, Hvězda pod Vlhoštěm a Litice v okrese Česká Lípa. Chráněná oblast má plochu 81,81 ha, je ve výšce 380 – 613,5 m n. m.

Chráněné jsou květnaté bučiny, borové lesy, vřesy a lišejníky. Je zde mj. mnoho druhů měkkýšů a pavouků, žije zde saranče, hnízdí sokol stěhovavý a holub doupňák.[2]

Přístup na horu[editovat | editovat zdroj]

Asi 250 m západně od vrcholku je Vlhošťský důl, v jehož části je silnička spojující osadu Hvězda se vsí Litice. V dole se kříží modrá turisticky značená cesta od Zahrádek a Holan se zelenou z obce Kravaře, vede zde i cyklotrasa 0059. Z modré procházející mezi vrcholy Malého Vlhoště a Vlhoště na vrcholy značené cesty nevedou.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 10 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-04-18]. Dostupné online. 
  2. MODRÝ ING. PHD, Martin; SÝKOROVÁ RNDR, Jarmila. Maloplošná chráněná území Libereckého kraje. Liberec: Liberecký kraj, referát ŽP a zemědělství, 2004. S. 10. 
  3. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]