Malý Sněžník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malý Sněžník
Mały Śnieżnik
Malý Sněžník z východního hřbetu
Malý Sněžník z východního hřbetu

Vrchol1327 m n. m.
Prominence101 m ↓ 420 m SV od vrcholu
Izolace2,3 km → Králický Sněžník[1]
SeznamyTisícovky v Česku #46
Ultratisícovky #17
Hory Králického Sněžníku #2
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PolskoPolsko Polsko
PohoříKrálický Sněžník / Malosněžnický hřbet
Souřadnice
Malý Sněžník
Malý Sněžník
Horninasvor a fylonit
PovodíNysa Kłodzka, Morava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malý Sněžník (polsky Mały Śnieżnik, německy Kleiner Schneeberg) je hora v Malosněžnickém hřbetu pohoří Králický Sněžník. Je to druhá nejvyšší hora pohoří, nadmořská výška je 1327[2] m (v některých mapách uváděná výška 1338 m je chybná a výška 1326 m už je zastaralá). Vrchol leží asi 40 metrů za česko-polskou hranicí na území polského Kladska. Nejvyšší bod na českém území má výšku 1325 m.

Oblast vrcholu hory je součástí NPR Králický Sněžník a EVL Králický Sněžník, ale leží už mimo Ptačí oblast Králický Sněžník.

Hydrologie[editovat | editovat zdroj]

Hora leží na hlavním evropském rozvodí. Ze západních (polských) svahů odtékají vody do přítoků řeky Nysa Kłodzka např. potok Nowinka a tedy patří do Baltského moře. Vody z východních svahů odvádějí pravostranné přítoky Moravy, jako je např. Kopřivák a další bezejmenné a odtékají tedy do Černého moře.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholové partie hory (asi nad 1100 m) jsou porostlé převážně horskými třtinovými smrčinami. Místy se zachovaly i pralesovité porosty, zvláště v prostoru mezi Malým Sněžníkem a Králickým Sněžníkem. Na vrcholu jsou poměrně rozsáhlé porosty kleče, která je zde ovšem nepůvodní. V oblasti hory je také několik skalních útvarů. V nižších polohách jsou potenciální přirozenou vegetací horské acidofilní bučiny, jednalo by se o smíšené lesy s dominancí buku lesního, smrku ztepilého a jedle bělokoré. V současnosti jsou ale většinou přeměněny na kulturní smrčiny. I když je dnes většina hory zalesněna, najdeme zde i paseky a imisní holiny, ale oproti jiným oblastem pohoří jsou zatím poměrně málo rozsáhlé.

Malý Sněžník z jihovýchodu
Malý Sněžník z jihu
Na vrcholu Malého Sněžníku

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prominence a izolace na Ultratisicovky.cz
  2. Prohlížecí služba WMS-ZABAGED® [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]