Maine (Francie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maine
 Neustrie 9. století1790 Mayenne (departement) 
Sarthe 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Poloha Maine v roce 1789
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Neustrie Neustrie
Následující
Mayenne (departement) Mayenne (departement)
Sarthe Sarthe

Maine je historické území a někdejší provincie Francie mezi Normandií a Anjou v povodí řeky Maine s hlavním městem Le Mans. Ve středověku bylo územím hrabat a později vévodů z Maine.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Julius Caesar území obývané keltskými Cenomany v roce 51 př. n. l. připojil k Římské říši, v druhé polovině 5. století bylo součástí Syagriovy říše. Po jejím zániku v roce 486 připadlo Franské říši.

Znak Maine za vlády Plantagenetů

První hrabata z Maine jsou doložena v 9. století, zeť Karla Velikého Rorgo (Rorico) a jeho syn Gauzfrid a další členové dynastie Rorgonovců. Kvůli vzrůstající moci Bretaně a vzniku bretaňského království však zde byla také zřízena hraniční marka na části území Maine, Anjou a Touraine. Na konci 9. století se hrabětem z Maine stal Roger, manžel dcery Karla Holého Rothildy, který založil dynastii Hugonů, která držela Maine do roku 1062. V 10. století se hrabství stalo nárazníkovým územím mezi normandským vévodstvím a anjouovským hrabstvím. V roce 1109 připadlo sňatkem Ermengardy z Maine hrabství Fulkovi V. z Anjou a pak bylo v držení Anjouovců, resp. Plantagenetů.

V roce 1203 nebo 1204 území dobyl Filip II. August, v letech 14141450, tj. během stoleté války, patřilo opět Angličanům, potom už natrvalo Francouzům.

V roce 1670 je hrabství Ludvíkem XIV. povýšeno na vévodství, když legitimizoval svého nemanželského syna Ludvíka Augusta, vévodu z Maine, zakladatele vedlejší rodové linie Bourbon-Maine.

Dnes je území součástí regionu Pays de la Loire.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maine (province) na francouzské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HONZÁK, František; PEČENKA, Marek; VLČKOVÁ, Jitka: Evropa v proměnách staletí. Praha : Libri, 1995: s. 280–281. ISBN 80-85983-00-1.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]