Mail Transfer Agent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mail transfer agent[1] (MTA, též mail transport agent, message transfer agent,[2] mail server nebo mail relay) je v informatice název pro program zajišťující přepravu elektronické pošty v Internetu. Přeprava e-mailů je realizována protokolem SMTP.[3] Mezi nejznámější MTA patří Postfix, Sendmail nebo Microsoft Exchange Server.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

MTA (mail transfer agent) běží samostatně bez přímého řízení uživatelem počítače (tzv. na pozadí jako démon) na serverech (poštovních uzlech). MTA si mezi sebou předávají e-maily pomocí SMTP protokolu, dokud není e-mail doručen do poštovní schránky cílového uživatele. Směrování elektronické pošty je odvozeno od e-mailové adresy (doménová část za znakem zavináč) a řízeno tzv. MX záznamy (mail exchange) v DNS.

Přeprava elektronické pošty[editovat | editovat zdroj]

Následující obrázek znázorňuje vlevo vznik elektronické pošty, její odeslání, přepravu a vpravo pak doručení do poštovní schránky cílového uživatele.

Uživatel vytvoří e-mail v poštovním programu (UA, MUA, mail user agent). E-mail je předán (nejbližšímu) mail submission agenta (MSA) a dále MTA (přepravci elektronické pošty). MTA podle adresy cílového uživatele zjistí, kam má e-mail předat. Orientuje se podle doménové části e-mailové adresy (za znakem zavináč) a typicky podle MX záznamů v DNS. Když je e-mail doručen na cílový počítač (s poštovní schránkou uživatele), je e-mail předán od MTA k MDA (mail delivery agent), který zapíše e-mail do příchozí složky elektronické pošty příslušného uživatele.

Mezi známé mail servery patří Sendmail, Postfix, Microsoft Exchange Server, Exim, IMail (od Ipswitch, Inc.), MDeamon od Alt-N Technologies, MailEnable, IceWarp Mail Server (dříve známý jako Merak Mail Server), qmail, OpenSMTPD a další. Mnoho organizací používá pro příjem e-mailů služby e-mailové bezpečnosti jako například Postini, MXLogic nebo Contrentric Hosting.

Přeprava vs. přístup[editovat | editovat zdroj]

Zatímco pro přepravu elektronické pošty slouží protokol SMTP, pro přístup k elektronické poště (která je již v poštovní schránce) slouží protokoly POP3 a IMAP. Protokoly POP3 a IMAP jsou typicky obsluhovány jinými programy (např. Dovecot).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MTA=Mail Transfer Agent (similar to Mail Transfer Protocol) is found, e.g., in RFC 2298, RFC 2305, RFC 3804, RFC 3798, RFC 4496, RFC 5442, RFC 5429.
  2. MTA=Message Transfer Agent (similar to X.400 name) is found, e.g., in RFC 1506, RFC 2476, RFC 3461, RFC 3464, RFC 3865, RFC 3888, RFC 6409, RFC 5598.
  3. RFC 5598, Internet Mail Architecture, D. Crocker (July 2009).