Madeira (souostroví)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Madeira
Região Autónoma da Madeira
Madeira – znak
znak
Motto: Das ilhas, as mais belas e livres
Geografie
Hlavní městoFunchal
Souřadnice
Rozloha801 km²
Nejvyšší bodPico Ruivo (1862 m n. m.)
Časové pásmo+0
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel250 769 (2021)
Hustota zalidnění313,1 obyv./km²
Jazykportugalština
Správa regionu
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Nadřazený celekPortugalsko
Druh celkuautonomní region
Vznik1976
Mezinárodní identifikace
Označení vozidelP
Oficiální webwww.madeira.gov.pt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Madeira je portugalské souostrovíAtlantském oceánu (580 km západně od Maroka v Africe a 980 km jihozápadně od Lisabonu v Portugalsku) se statusem autonomní oblasti. Na Madeiře žije přibližně 251 tisíc[1] obyvatel, hlavní město je Funchal. Jedinými obydlenými ostrovy jsou Madeira a Porto Santo.

Mapa hlavního ostrova

Madeira patří mezi celoročně vyhledávané turistické lokality. Světově proslulé jsou novoroční oslavy s velkolepým ohňostrojem, dojímavé scenérie, madeirské víno a nádherná flóra. Nachází se tu také sopka Pico Ruivo, vysoká 1862 m n. m. (nejvyšší hora souostroví).

Souostroví Madeira bylo známo již starým Římanům, náhodou pak bylo znovuobjeveno a osídleno portugalskými námořníky roku 1418.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Celé souostroví Madeira je sopečného původu, stejně jako celá oblast Makaronésie, jejíž je součástí. Z geografického hlediska je situováno na Africké desce.

Jednotlivé ostrovy jsou vrcholy starých podmořských sopek. Moře mezi ostrovy madeirského souostroví má hloubku kolem 4000 metrů, již ve vzdálenosti 5 km od pobřeží dosahuje hloubka moře 3000 m. Souostroví je omýváno Golfským proudem. Teplota vody kolem ostrova Madeira ani v zimě neklesá pod 18 °C, což je příčinou „věčného jara“ na ostrově.

Souostroví se běžně člení na 4 části:

Hlavním a největším ostrovem je Madeira, na níž žijí téměř všichni obyvatelé souostroví. Na druhém obydleném ostrově, Porto Santo, žije necelých 4500 obyvatel.

Ostrovy Desertas jsou jakýmsi pokračováním východní části ostrova Madeira, od něhož je dělí 20 km vodní plochy. Touto úžinou proplouvají lodě do Evropy a také tudy pravidelně táhnou velryby, což bylo v dobách před vstupem Portugalska do Evropské unie základem zdejšího lovu a zpracování velryb. Bývalí velrybáři dnes pracují v Muzeu velrybářství v Caniçalu nebo v člunech provázejí turisty pozorující velryby. Souostroví je dobře pozorovatelné z celého jižního pobřeží Madeiry. Všechny ostrovy jsou přírodní rezervací, přísně hlídanou ochranáři. Žijí zde ptáci, ale nejvzácnějším chráněným živočichem je zde tuleň středomořský.

Na Madeiře se projevuje tzv. výšková pásmovitost, to znamená, že se v podstatě mění podnebné pásy v závislosti na nadmořské výšce. Zatímco u pobřeží se pěstují tropické plodiny jako banány, se stoupající nadmořskou výškou se ochlazuje. V pásmu od 1000 m n. m. se vyskytuje vzácný vavřínový prales (Laurisilva).[2]

Ostrovy Selvagens jsou rovněž přírodní rezervací. Leží v cestě lodím plujícím na Kanárské ostrovy a v minulosti byly častou příčinou neshod mezi Španělskem a Portugalskem.

Správní členění[editovat | editovat zdroj]

Seznam 11 samosprávných celků na Madeiře:

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Novodobé dějiny Madeiry začínají (znovu)objevením ostrovů Portugalskem v roce 1419. Z té doby není záznam o tom, že by na ostrovech kdokoli žil; ostrovy byly neobydlené. Kolonizaci ostrovů Portugalsko začalo hned v následujícím roce 1420.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. MADEIRA: UŽIJTE SI KOUSEK EXOTIKY V EVROPĚ. My Wandertime [online]. 2019-10-20 [cit. 2020-02-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]