Makleánie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Macleania)
Jak číst taxoboxMakleánie
alternativní popis obrázku chybí
Makleánie Macleania rupestris
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďvřesovcovité (Ericaceae)
Rodmakleánie (Macleania)
Hook., 1837
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Makleánie[1] (Macleania) je rod rostlin z čeledi vřesovcovité. Jsou to pozemní nebo epifytní keře s jednoduchými, tuhými, střídavými listy a poměrně velkými, trubkovitými až baňkovitými květy. Rod zahrnuje asi 38 druhů a je rozšířen v horách tropické Ameriky.

Macleania insignis

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu makleánie jsou epifytní nebo pozemní keře. Některé druhy mají dřevité hlízy. Listy jsou jednoduché, střídavé, řapíkaté, kožovité, celokrajné. Žilnatina je zpeřená nebo od báze vícežilná. Květy jsou uspořádané v chudých až mnohokvětých, úžlabních nebo koncových hroznech či svazečcích, jen výjimečně jsou jednotlivé. Květy jsou nejčastěji červené nebo červenooranžové, dosti velké, pětičetné, nevonné. Kališní lístky jsou srostlé. Koruna je válcovitá až podlouhle baňkovitá, zakončená 5 krátkými trojúhelníkovitými cípy. Tyčinek je 10 a jsou kratší nebo až stejně dlouhé jako koruna, s volnými nebo srostlými nitkami. Semeník je spodní, s nitkovitou čnělkou vyčnívající z květu a zakončenou uťatou bliznou. Plodem je bobule obsahující mnoho drobných semen. [2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod makleania zahrnuje 37 nebo 38 druhů.[4][2] Je rozšířen v Latinské Americe od Mexika po Peru.[2] Většina druhů roste v horách západní části tropické Jižní Ameriky. Z Mexika je znám jediný druh, ze Střední Ameriky 2.[3] Největší areál má druh M. rupestris, který také jako jediný zasahuje i do Venezuely a Bolívie.[5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Několik druhů makleánií je pěstováno v horském skleníku Pražské botanické zahrady v Tróji.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b c LUTEYN, James L.; WILBUR, Robert L. Flora Costaricensis. Family. Fieldiana. Dec. 2005, čís. 45. Dostupné online. 
  3. a b STANDLEY, Paul C.; WILLIAMS, Louis O. Flora of Guatemala. Fieldiana. Feb. 1966, čís. 24(8), No.2. Dostupné online. 
  4. The Plant List [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]