Macháček (kostková hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Macháček (hra))
Dvě bílé hrací kostky

Macháček je společenská stolní hra s hracími šestihrannými kostkami pro dva a více hráčů.

Kořeny hry sahají do Jižní Ameriky, do Evropy byla přinesena španělským dobyvatelem Francisco Pizarrem během 16. století.[1][zdroj?] K úspěšnému hraní hry je potřebné oklamat soupeře a poznat soupeřův klam.

Podobné hry pod názvem Dudo, Cachito nebo Perudo jsou známy v Jižní Americe, ve Spojených státech je někdy shodná hra nazývána Mexicali nebo Mexičan. V Německu je hra známá pod názvem Mäxchen (malý Max), odtud i český název Macháček.[2]

Pravidla hry[editovat | editovat zdroj]

Hráč A hodí dvěma kostkami, ale výsledek ukryje před hráčem B, který je na řadě. Svůj výsledek mu pouze oznámí. Hráč B má nyní dvě možnosti:

V případě pochybností může hráče A požádat o odkrytí vržených kostek. Pokud hráč A blafoval, hráč B získává bod a začíná nové kolo. Odpovídá-li oznámený výsledek hodnotě na kostkách, pak prohrává hráč požadující jejich odhalení.

V případě, že hráč B výsledku věří, převezme kostky s tím, že nyní musí na kostkách hodit vyšší hodnotu, než oznámil předchozí hráč. Může se však stát, že se mu to nepodaří. V takovém případě se pouze snaží předstírat, že předchozího hráče přehodil.

Hodnoty se počítají následovně:

  • Ze dvou různých hodnot se vždy vyšší číslo hlásí v řádu desítek a nižší v řádu jednotek (např.: 4 a 5 = 54).
  • Dvě stejná čísla jsou vyšší hodnota než 65 a hlásí se jako indiáni (v některých verzích duby). (např.: 3 a 3 = tři indiáni).
  • 2 a 1 nebo 1 a 2 je nejvyšší hodnota ve hře a hlásí se jako macháček. Macháček lze přehodit zase jen macháčkem.

Varianty[editovat | editovat zdroj]

Hra macháček je často na párty kombinována s pitím alkoholu. Každý, kdo prohraje, má za úkol se napít. V pokročilejší fázi hry je díky tomu stále složitější předstírat naházené hodnoty.[zdroj?]

Skrývaná varianta spočívá v tom, že hráč hodí kostky, ale nepodívá se a zahlásí číslo. Následující hráč má možnost věřit, říci vyšší číslo a posunout kostky bez hodu dalšímu hráči. Pokud věří nesmí kostky odkrýt, ale může samozřejmě zvolit variantu, kdy hází. Pokud nevěří, tak se kostky odkryjí. Prohrává se pouze v případě, že na kostkách bylo nižší číslo, než hlášené. Macháčka samozřejmě nelze poslat dál, toho je možné pouze přehodit. Posunutí kostek bez odkrytí (s nahlášením vyšší hodnoty) je možné i v případě, že se předchozí hráč po hodu na kostky podíval - v tom případě hrající hráč předpokládá, že soupeř hlásil nižší číslo, než ve skutečnosti hodil.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Perudo.com; Perudo History Archivováno 6. 8. 2010 na Wayback Machine. Perudo
  2. Mäxchen - Trinkspiele - Spielregeln.de. Spielregeln.de. 2013-01-26. Dostupné online [cit. 2018-09-30]. (německy)