Mařížská keramika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mařížská keramika
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení27. dubna 2000
Adresa sídlaSlavonice 54, 378 81, Česko
Identifikátory
Oficiální webwww.keramika-mariz.cz
IČO26173034
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Domek pro výrobu vlastních výrobků

Maříž, autorská originální keramika s.r.o. je výrobce keramiky sídlící v moravské obci Maříž v okrese Jindřichův Hradec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mařížská keramika je celoživotním dílem akademického malíře a skláře Kryštofa Trubáčka. Kryštof Trubáček vyráběl keramiku pro sebe a své známé už v 70. letech jako student UMPRUM v Praze. Protože zájemců o jeho výrobky přibývalo, najímal si točíře.

Krátce po sametové revoluci, na jaře 1990, objevil Trubáček opuštěnou vesnici Maříž, když spolu s přáteli z divadla Sklep pomáhal odstraňovat dráty na česko-moravsko-rakouské hranici. V roce 1991 byla oficiálně založena firma Maříž, autorská originální keramika, nesoucí ve svém názvu jméno obce Maříž.

Spolu s Davidem Vávrou a Janem Boháčem vymyslel, založil a 7 let vedl slavonickou „Letní školu duchovního experimentu a výtvarné teorie v praxi“. Kryštof Trubáček vymyslel mařížské velbloudy, ryby, psy, kočky, slony a další zvířata. Pestrost stylů zajišťovala spolupráce s téměř čtyřicítkou výtvarníků.

Kryštof Trubáček zemřel v červnu 2000. V jeho díle pokračovaly malířky a točířky pod vedením jeho manželky Ing. arch. Markéty Trubáčkové.

Ke keramickým výrobkům se později přidala i textilní tvorba a v mařížských dílnách mohou zájemci sami nejen malovat keramiku, ale také tisknout např. trička, ubrusy nebo tašky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]