Windows Live Messenger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z MSN Messenger)
Windows Live Messenger
VývojářMicrosoft
První vydání22. července 1999
Aktuální verze2012 (sestavení 16.4.3503) (7. srpen 2012)
Operační systémWindows XP, Windows Mobile Windows Vista a Windows 7
Vyvíjeno vC++
Typ softwaruKlient pro instant messaging
LicenceFreeware
Lokalizaceeng, cs a další
Webwww.live.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Na tento článek je přesměrováno heslo WLM. O fotografické soutěži pojednává článek Wiki miluje památky.

Windows Live Messenger (zkráceně WLM) byl klient pro instant messaging od společnosti Microsoft, který byl k dispozici pro Windows XP, Windows Vista a Windows Mobile, jehož podpora skončila 8. dubna 2013. Byl součástí on-line služeb platformy Windows Live (dříve pod názvem MSN) a byl k dispozici zdarma v licenci freeware.

Velkou výhodou tohoto klienta byla synchronizace s Microsoft Outlook a plná integrace v systému Windows. Dále také umožňoval komunikaci prostřednictvím textových zpráv, video přenosů, chat, sdílení fotek, sdílení plochy a přenosu hlasu. Samozřejmostí byli smajlíci. Specialitou bylo tzv. šťouchnutí (způsobí zatřesení uživatelova okna) a mrknutí (animace v okně pro posílání zpráv). Komunikovat šlo i s uživateli Yahoo! Messenger, který používá 25 milionů uživatelů.

Windows Live Messenger je často zaměňován s Windows Messenger, což je však stará a již nevyvíjená verze tohoto produktu, též od společnosti Microsoft.

Windows Live Messenger používalo aktivně 291 milionů uživatelů po celém světě (2008). Celkový počet registrovaných uživatelů byl 452 milionů (2008).

Další programy podporující protokol WLM[editovat | editovat zdroj]

Další programy podporující protokol WLM (jejich používání je v rozporu s podmínkami použití):

Sloučení WLM se Skype[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2011 Microsoft zakoupil za 8,5 miliardy dolarů společnost Skype Communications. Rozhodl se tedy sloučit WLM se Skype. Uživatelům WLM bylo doporučeno začít používat aplikaci Skype. Uživatelům při přechodu na Skype budou zachovány kontakty ze WLM.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]