Mšeno nad Nisou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mšeno nad Nisou
Pohled na přehradu a mšenskou zástavbu
Pohled na přehradu a mšenskou zástavbu
Lokalita
Charakterměstská čtvrť
ObecJablonec nad Nisou
OkresJablonec nad Nisou
KrajLiberecký kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel8 428 (2021)[1]
Katastrální územíMšeno nad Nisou (6,19 km²)
PSČ466 04
Počet domů610 (2011)[2]
Mšeno nad Nisou
Mšeno nad Nisou
Další údaje
Kód části obce408093
Kód k. ú.656135
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mšeno nad Nisou (německy Grünwald) je částí města Jablonec nad Nisou v okrese Jablonec nad Nisou, kraj Liberecký. Leží na jeho severovýchodním okraji.

Část katastrálního území Mšeno nad Nisou přiléhající k severnímu okraji katastrálního území Jablonecké Paseky (oblast ulic Tichá, U Lesa, Jindřichovská, Pod Lesem až k Podhorské ulici) patří k místní části Jablonecké Paseky. Místní část Jablonecké Paseky tak rozděluje na dvě části místní část Mšeno nad Nisou a z oblasti kolem ulic Lučanská, Zahradní a Konečná tak činí exklávu místní části Mšeno nad Nisou, ačkoliv katastrální území Mšeno nad Nisou je souvislé.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Katastrální území Jablonce nad Nisou
Kostel Nejsvětější trojice
Přehrada a sídliště

Počátky vesnice sahají do roku 1548, kdy byla založena v této oblasti založena sklářská huť [3]. Menší vesnicí se Mšeno stalo až po roce 1635. Koncem 18. století byla vystavěna kaplička svaté Anny (1780, ve stejné době došlo k rozvoji sklářského a textilního průmyslu. V roce 1906 zdejší přádelnu bavlny zakoupil a rozšířil Isidor Mautner. V květnu 1900 byla obec spojena s Jabloncem a Rýnovicemi elektrickou dráhou. V roce 1910 byla dokončena Mšenská nádrž. Od roku 1912 bylo Mšeno městysem.

V roce 1962 bylo Mšeno sloučeno s Jabloncem nad Nisou. Počátkem 80. let minulého století bylo staré Mšeno zbouráno a na jeho místě vyrostlo největší stejnojmenné jablonecké sídliště.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Chráněný dub ve Mšeně

Mšeno patří mezi největší čtvrti Jablonce nad Nisou s bezmála 10 tisíci obyvateli (9 833, dle ČSÚ). Vedle obytné plní též funkci sportovně-rekreační. Významná je v této oblasti již zmiňovaná mšenská přehrada s kvalitními podmínkami pro letní sporty a koupání. V nedalekých Břízkách leží sportovní areál (kopaná, tenis, squash, běžecké lyžování, biathlon) s hotelem. V blízkosti Bílé Nisy nalezneme další velký sportovní areál (kopaná, baseball), který se stále rozšiřuje. Nedaleko čtvrti stojí ještě jablonecká městská sportovní hala a plavecký stadion.

Mšeno leží na okraji CHKO Jizerské hory. V blízkosti Palackého ulice rostou dva chráněné stromy: javor (Acer pseudoplatanus) a dub (Quercus robur).

Ve čtvrti stojí čtyři z devíti jabloneckých supermarketů.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Dříve Mšeno leželo v síti jabloneckých tramvají, po jejím zrušení v roce 1965 sem nyní zajíždějí pouze městské autobusy Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.
  3. http://www.jablonec.cz/cs/mesto/jablonecky-mesicnik/archiv/rocnik-2006/02-2006/nejstarsi-sklarna-jizerskych-hor.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]