Městské muzeum Mimoň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Mimoň
Někdejší mimoňský špitál, dnes městské muzeum
Někdejší mimoňský špitál, dnes městské muzeum
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoMimoň
AdresaU luk 101
Zakladatelměsto Mimoň
Založeno1679 (špitál), dočasně po roce 1930, nově otevřeno 2010
Zaměřenína historii města Mimoň
Původní účel budovyměstský špitál
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městské muzeum Mimoň (původně mimoňský špitál) je muzeum věnované historii města Mimoň na Českolipsku. Nalézá se v ulici U luk č. 101 v budově bývalého špitálu ve IV. městské části. Objekt je chráněn jako kulturní památka.[1]

Před vstupem do muzea se nalézá pískovcová socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1749.

Historie budovy muzea[editovat | editovat zdroj]

Příchod k budově špitálu

Původní starý špitál u již zrušeného kostelíka sv. Trojice městu v 17. století nepostačoval. Na přání svého otce, majitele mimoňského panství, rytíře Jana Putze z Adlersthurnu nechali nový špitál pro 20 osob postavit jeho synové, Jan František Edmund a Jan Ignác Dominik v roce 1679. Špitál měl svůj nadační list a byl později podporován majetnými měšťany a vrchností. Vedl si dobře a byl oceněn i císařem Josefem II. V ocenění byl špitál popsán jako zděná budova 9 sáhů (sáh byl 1,89 m) dlouhá a 7 široká, pro 20 špitálníků. Každý měl svou komůrku s prkennou podlahou.

V roce 1806 město poničil velký požár a budova pak byla použita pro jiné potřeby města. Byli zde na čas ubytováni duchovní, také se zde učilo, modlilo a z opravovaného kostela sv. Petra a Pavla zde byly uskladněny různé relikvie.

Po roce 1930 zde bylo krátce muzeum města poprvé, po roce 1945 bylo zrušeno a předměty byly odvezeny do Vlastivědného muzea v České Lípě. V letech 19641992 zde byla v provozu městská knihovna. Po jejím přestěhování byla budova zakonzervována. V roce 2009 města Mimoň a polská Złotoryja společně s římskokatolickou farností získala dotaci na projekt s názvem Rozvoj cestovního ruchu v pohraničí – Turistické využití Zlotoryje a Mimoně. Díky získaným finančním prostředkům byl proveden pracovníky českolipského muzea archeologický průzkum a budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí, během níž byly vyměněny krovy, okna, dveře, podlahy.

Zmodernizovaný areál kaple Božího hrobu a sousedního Městského muzea se nachází na křižovatce ulic U luk a Žitavská, v městské části Mimoň IV, na parcele 1477. K areálu je vedena naučná Poutní cesta Mimoň, která zde má druhé zastavení.

Muzeum[editovat | editovat zdroj]

Muzeum bylo otevřeno slavnostně 7. srpna 2010.[2] Slouží zároveň jako informační středisko města. Má celoroční provoz, pondělí je zavírací den.

Socha svatého Jana Nepomuckého před vstupem do muzea.

Stálé expozice[editovat | editovat zdroj]

Vstupní prostory budovy slouží jako stálá expozice věnovaná historii Mimoně a její přírodu. Má dvě části, historickou a přírodovědnou. Součástí historické expozice je dřevěná maketa zrušeného mimoňského zámku s doprovodnou fotodokumentací. Na schodech a v patře je od listopadu 2011 vybudována stálá expozice a galerie muzikanta (známý ze skupin Olympic a Ivana Mládka) a výtvarníka Jana Pacáka, která byla pokřtěna jeho jménem. Krátce zde byla i výstava dalších prací a osobních předmětů, které se pojily s osobou umělce.[3]

Příležitostné expozice[editovat | editovat zdroj]

Výstava pohřebnictví
  • Chodby se schodištěm i další místnosti v patře slouží jako obrazová galerie a místo pro příležitostné expozice. Vystavoval zde své obrazy Karel Gott[4], na konci roku 2012 zde byla instalována III. výstava betlémů
  • V září 2013 byla v muzeu uspořádána výstava k 50. výročí vzniku skupiny Olympic. Vernisáže se zúčastnili (a zahráli) členové skupin OlympicMatadors.[5]
  • v červnu 2014 jsou k vidění dvě nové expozice - o prusko-rakouské válce a pohřebnictví.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-12-08]. Identifikátor záznamu 126734 : Městský dům. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Lenka Proboštová. V Mimoni se otevře muzeum. i-noviny.cz [online]. 2010-07-11 [cit. 2012-12-26]. Dostupné online. 
  3. redakce. Výstava a křest galerie Jana A. Pacáka. i-noviny.cz [online]. 2011-12-28 [cit. 2012-12-26]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. Michael Polák. Padesát obrazů Božského Káji je nyní k vidění v Mimoni. Českolipský deník [online]. 2012-09-17 [cit. 2012-12-26]. Dostupné online. 
  5. Nikola Bursová. Petr Janda zazpíval u muzea. Začala výstava k 50. výročí Olympicu. Českolipský deník [online]. 2013-09-18 [cit. 2013-09-18]. Dostupné online. 
  6. redakce. Mimoňské muzeum má novou expozici. O válce a pohřebnictví. Českolipský deník [online]. 2014-06-04 [cit. 2014-06-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]