Měřík čeřitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMěřík čeřitý
alternativní popis obrázku chybí
Plagiomnium undulatum
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříševyšší rostliny (Cormobionta)
Oddělenímechorosty (Polypodiophyta)
Třídamechy (Bryopsida)
Řádprutníkotvaré (Bryales)
Čeleďměříkovité (Mniaceae)
Rodměřík (Plagiomnium)
Binomické jméno
Plagiomnium undulatum
(Hedw.) T.Kop
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Měřík čeřitý (Plagiomnium undulatum) je druh mechu z rodu Plagiomnium patřící do čeledi měříkovité.

Popis a hlavní znaky[editovat | editovat zdroj]

Měřík čeřitý patří mezi mechy vrchoplodné. Jedná se o mech dvoudomý, stálé zelené barvy a menšího vzrůstu. Měří cca 5–10 cm, ale jeho výška může dosáhnout až 15 cm. Tělo je tvořeno stélkou, která se rozlišuje na lodyžku, lístky a rhizoidy.

Lodyžky sterilní jsou především poléhavé, plazivé a obloukovitě ohnuté. Lodyžky plodné rostou směrem vzhůru a mají stromečkovitý vzhled. Z lodyžek vyrůstají příchytná vlákna (rhizoidy).

Lístky jsou oválné, dlouze jazykovité, oddálené, s krátkou hrotitou špičkou a na okraji lemované 3–5 řadami ztloustlých buněk. Lem je jednovrstevný a ostře pilovitý. Za vlhka jsou listy především příčně vlnkaté a odstálé, za sucha svraskalé a kadeřavé. Buňky jsou především ztlustlé v rozích, jedná se tedy o buňky kolenchymatické, a rozprostřené uprostřed listu 10–15 µm široké. Žebro je zespodu silné, směrem vzhůru slábne a končí spolu se špičkou nebo před ní.

Jeho rodozměna se neliší od ostatních mechů. Vytváří se tobolka, která je podlouhle oválná. Výtrusy v tobolce jsou nejčastěji 20–30 µm velké.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o euroasijský a velmi hojný druh, který se vyskytuje v Evropě a v Asii od poloh s nižší nadmořskou výškou až do těch vyšších. Výjimkami jsou suché oblasti, kde se tato rostlina nevyskytuje.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Měřík čeřitý se nachází především na zastíněných vlhkých místech. Tvoří porosty podél potoků a dále na okrajích cest. Může se objevit také na ztrouchnivělém dřevě nebo na kameni.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Plagiomnium undulatum může být použit, podobně jako druh Plagiomnium affine, pro jednoduché školní pokusy, mezi něž patří pozorování vlastních buněk a chloroplastů, u kterých lze nejlépe sledovat osmotický jev zvaný plazmolýza.

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Druhy z rodu Plagiomnium jsou si velmi podobné. Měřík čeřitý lze rozpoznat od ostatních mechů téhož rodu podle jazykovitě dlouhých lístků a čepelí, které jsou silně příčně vlnkaté.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kremer B. P., Muhle, H. Lišejníky, Mechorosty, Kapraďorosty: Evropské druhy. Praha: Knižní klub, 1998. ISBN 80-7176-804-9
  • Pilous, Z., Duda, J. Klíč k určování mechorostů ČSR. Praha: nakladatelství Československé akademie věd 1960.
  • Kubešová, S., Musil, Z., Novotný, I., Plášek, V., Zmrhalová, M. Mechorosty- součást naší přírody. Prostějov: Vydavatel Český svaz ochránců přírody 2009. ISBN 978-80-254-6057-3

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]