Létavec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLétavec
alternativní popis obrázku chybí
Možný poddruh létavce stěhovavého Miniopterus schreibersii bassanii
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádletouni (Chiroptera)
Podřádnetopýrotvaří (Yangochiroptera)
Čeleďlétavcovití (Miniopteridae)
Rodlétavec (Miniopterus)
Bonaparte, 1837
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Létavec (Miniopterus) je rod netopýra, jediný zástupce čeledi létavcovití (Miniopteridae). Dříve byla tato čeleď řazena do čeledi Vespertilionidae, později nicméně došlo k osamostatnění. Tito netopýři mají velký areál rozšíření a během posledních 15 000 let osídlili téměř celou oblast od jižní Evropy přes Afriku a blízký ostrov Madagaskar až po Asii, Austrálii a Oceánii (např. Vanuatu, Nová Kaledonie).

Létavci jsou malí netopýři, jejich tělo měří asi 10 cm a rozpětí křídel činí 30 až 35 cm, hmotnost zpravidla nepřesahuje 20 g. Čenich je široký a krátký. Lebka je kulovitá a vyšší než čenich, podobně jako u netopýrů rodů Kerivoula a Myotis. Křídla létavců jsou dlouhá a úzká, třetí prst extrémně dlouhý. Mezi horními špičáky a prvním velkým třenovým zubem mají létavci dva malé zbytkové premoláry.

Roku 2017 byl v genomu létavců nalezen důkaz o přítomnosti deltaretrovirů, způsobujících leukemii u lidí. Tento virus byl zaznamenán pouze u savců, v tomto případě byl poprvé zaznamenán u netopýrů. U létavců se virus objevil již před 20 miliony lety.[1]

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Systematika rodu Miniopterus je značně problematická, a počet a vymezení jednotlivých druhů proto nestálý. Tento fakt lze demonstrovat například na létavci stěhovavém (Miniopterus schreibersii), jenž byl pokládán za druh rozšířený od Evropy a Afriky až po Oceánii; postupně však z tohoto druhového komplexu začaly být osamostatňovány jednotlivé druhy (fuliginosus, oceanensis, villiersi, …), které jsou v současnosti chápány jako samostatné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Miniopterus na anglické Wikipedii.

  1. Farkašová, H., Hron, T., Pačes, J., Hulva, P., Benda, P., Gifford, R. J., & Elleder, D. (2017). Discovery of an endogenous Deltaretrovirus in the genome of long-fingered bats (Chiroptera: Miniopteridae). Proceedings of the National Academy of Sciences, 201621224.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]