Lysá hora (Jizerská tabule)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lysá hora
Skalní okno na Lysé hoře
Skalní okno na Lysé hoře

Vrchol365 m n. m.
Prominence49 m ↓
Izolace2,3 km → Radechov
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerská tabule / Středojizerská tabule / Bělská tabule / Radechovská pahorkatina
Souřadnice
Lysá hora
Lysá hora
Horninačedič, pískovec
PovodíBělá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lysá hora (365 m n. m.) je vrch v okrese Mladá Boleslav Středočeského kraje. Leží asi 4,5 km severozápadně od města Bělá pod Bezdězem, do jejíhož katastrálního území náleží.

Vrch je výrazně narušen opuštěným kamenolomem, přetínajíc ho ve dví. Stěny lomu jsou vysoké až 20 metrů. Výrazným prvkem lomu je vytesané skalní okno. Částečné výhledy z různých míst na vrchu jsou na Bezděz, Vrátenskou horu, Housecké vrchy a Chloumecký hřbet. Podloží vrchu je významným zdrojem vody, na plošince na východním svahu stojí vodojem, na severním úpatí je několik pramenů napájejících dvě nádrže, které dříve sloužily jako upravený bazén a rybníček pro sovětské vojáky, jelikož území bylo součástí bývalého vojenského prostoru Ralsko. Další připomínkou této doby jsou různé vojenské objekty (bunkry, střílny apod.) v jižním okolí vrchu, včetně areálu přebudovaného na uprchlický tábor Jezová.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Geomorfologicky vrch náleží do celku Jizerská tabule, podcelku Středojizerská tabule, okrsku Bělská tabule a podokrsku Radechovská pahorkatina.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Automobilem lze přijet po silnici Bělá pod Bezdězem – Kuřívody, zanechat jej u křižovatky s lesní cestou, a po této cestě pokračovat pěšky na vrchol. Cesta končí u vodojemu, po jehož levé straně je vstup do kamenolomu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2014-02-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]