Ludvík z Casorie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Ludvík z Casorie, O.F.M.
kněz
Narození11. března 1814
Itálie Casoria (Itálie)
Úmrtí30. března 1885
Itálie Neapol (Itálie)
Svátek30. března
Státní občanstvíItalské království
ŘádFrantiškánský řád
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen18. dubna 1993
Svatořečen23. listopadu 2014
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a další katolické církve ve společenství se Svatým stolcem
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Ludvík z Casorie (11. března 1814, Casoria30. března 1885, Neapol) byl italský římskokatolický kněz, člen Řádu menších bratří a zakladatel řeholních kongregací Františkánských sester alžbětinek a Šedých bratrů lásky.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Hrob svatého Ludvíka z Casorie v Neapoli

Narodil se 11. března 1814 v Casorii, jako Arcangelo Palmentieri, a vyučil se truhlářem. Dne 1. července 1832 vstoupil do noviciátu františkánů a přijal jméno Ludvík. Krátce po jeho svěcení učil mladší členy františkánského řádu v klášteře Svatého Petra v Neapoli filosofii a matematiku.

Poté se brzy pustil do práce o chudé a potřebné, založení výdejen a sirotčinců. Roku 1852 otevřel školu pro africké chlapce a dívky vykoupené z otroctví. Také pracoval na zajištění péče o starší členy svého řádu.

Zakladatel[editovat | editovat zdroj]

Na základě doporučení svých nadřízených najít dalších osoby, jimž by mohl svěřit tuto práci, roku 1859 zavedl společenství mužů jako řeholní kongregaci Třetího řádu Svatého Františka v San Pietro. Staly se známý jako Šedí bratři lásky (Italsky Frati Bigi della Carità) z důvodu tradiční šedavé nebo popelavé barvě františkánského hábitu. O tři roky později zavedl též sbor žen, jako Františkánské sestry alžbětinky (Suore Elisabettiane Bigie), které patří pod ochranu Svaté Alžběty Durynské, jedné z prvních členů Třetího řádu Svatého Františka.

Bratři byli formálně schváleny Svatým stolcem roku 1877, a od té doby se jejich práce rozšířila do Spojených států amerických, kde sloužily italsko-amerických komunitám v New Jersey. Bratři byla rozpuštěni roku 1971 z důvodu malého počtu členů. Nová skupina mužů a žen jsou v současnosti v procesu formování.

Františkánské sestry alžbětinky v současné době působí v Itálii, USA, Etiopii, Indii, Panamě a na Filipínách.

Smrt a úcta[editovat | editovat zdroj]

Devět let před jeho smrtí, byl napaden vážným a bolestivým onemocněním, ze kterého se nikdy nezotavil. Zemřel 30. března 1885 v Neapoli.

Proces svatořečení byl představen v Římě za několik měsíců od jeho smrti. Blahořečen byl 18. dubna 1993 papežem sv. Janem Pavlem II.

Dne 15. dubna 2014 byl vydán dekret o zázraku na jeho přímluvu. Svatořečen byl 23. listopadu 2014.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ludovico of Casoria na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]