Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský
Vévoda Brunšvicko-wolfenbüttelský
Portrét
Narození22. července 1671
Wolfenbüttel
Úmrtí1. března 1735
(ve věku 63 let)
Wolfenbüttel
PohřbenKatedrála svatého Blažeje v Brunšviku
PředchůdceAugust Vilém Brunšvicko-Wolfenbüttelský
NástupceFerdinand Albrecht II. Brunšvicko-Wolfenbüttelský
ManželkaKristýna Luisa Öttingenská
PotomciŠarlota Sofie
Alžběta Kristýna
Antonie Amálie
RodWelfové
OtecAnton Ulrich Brunšvicko-Wolfenbüttelský
MatkaAlžběta Juliana Šlesvicko-Holštýnsko-Sonderbursko-Norburská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský (22. července 1671, Wolfenbüttel1. března 1735, Wolfenbüttel) byl vévodou Brunšvicko-wolfenbüttelským a členem rodu Welfů. Jeho otcem byl Anton Ulrich Brunšvicko-Wolfenbüttelský a matka Alžběta Juliana Šlesvicko-Holštýnsko-Sonderbursko-Norburská. Vnučkou Ludvíka Rudolfa byla rakouská vládkyně Marie Terezie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ludvík Rudolf byl nejmladší ze sedmi sourozenců. Stal se generálem ve službě habsburského císaře Leopolda I. Poté, co byl propuštěn roku 1690, dostal darem od otce Brunšvické hrabství v Blankenburgu, se souhlasem svého nejstaršího bratra Augusta Viléma, čímž byl porušen princip dědictví, který stanovil vévoda Jindřich V.

Když se jeho otci podařilo roku 1707 zasnoubit Ludvíkovu prvorozenou dceru Alžbětu Kristýnu s habsburským arcivévodou Karlem, jeho starší bratr císař Josef I. pozvedl panství Blankenburg na knížectví. Postavení Ludvíka Rudolfa jako imperiálního knížete však bylo omezené, protože jeho hlas v Říšském sněmu nebyl dědičný.

Po smrti bratra Augusta Viléma v roce 1731 zdědil Wolfenbüttel, a tak vládl v obou knížectví. Přestěhoval se do Wolfenbüttelu, hlavního města zděděného většího knížectví. Po několika letech vlády obnovit ekonomiku, kterou August Vilém téměř zničil.

Ludvík Rudolf neměl mužského potomka. Dědicem byl jeho první bratranec, vévoda Ferdinand Albrecht II., který se oženil s jeho nejmladší dcerou Antonií Amálií.

Manželství a dcery[editovat | editovat zdroj]

Ludvík se oženil s Kristýnou Luisou Öttingenskou 22. dubna 1690 v Aurichu. Z manželství vzešly čtyři dcery:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]