Ludmila Kárníková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludmila Kárníková, CSc.
Rodné jménoLudmila Šmilauerová
Narození29. listopadu 1932
Bratislava
Úmrtí9. srpna 1963 (ve věku 30 let)
Zbraslav
Příčina úmrtísilniční dopravní nehoda
Povoláníhistorička
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludmila Kárníková, rozená Šmilauerová (29. listopadu 1932 Bratislava9. srpna 1963 Zbraslav), byla česká historička zabývající se zvláště historickou demografií.

Život a nástin díla[editovat | editovat zdroj]

Absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, pracovala v Historickém ústavu ČSAV. Byla manželkou historika Zdeňka Kárníka a dcerou významného českého jazykovědce Vladimíra Šmilauera. Zemřela předčasně při automobilovém neštěstí.

Jejím hlavním dílem, dodnes citovaným a uváděným i v západních bibliografiích historické demografie, se stala posmrtně vydaná práce Vývoj obyvatelstva v českých zemích 1754–1914. Dílo vybavené tabulkami, mapami a grafy v textu zachycuje složitý vývoj obyvatelstva v dlouhém a na proměny bohatém období. Neomezuje se na výzkum ryze demografický. Pojímá populační vývoj, jednu stránku vývoje sociálněekonomického, jako výslednici komplikovaného a vzájemně se prolínajícího působení různých složek společenského vývoje na osudy širokých mas obyvatelstva.

O úkolech a smyslu oboru v roce 1962 Ludmila Kárníková napsala: "Podaří-li se spojit úsilí historiků s historicko-demografickou prací ekonomů a dnešních demografů a bude-li toto promyšlené studium vývoje našeho obyvatelstva zařazeno do širokého rámce vývoje evropského a světového, učiníme podstatný krok k vědeckému objasnění vzájemných a složitých vztahů mezi vývojem materiálního základu společnosti, její sociální strukturou a postojem jednotlivců k otázce budoucích generací. Bez tohoto poznání není možné pochopit a usměrnit ani populační vývoj v současné době.“ (Cit. dle Pavla Horská, Poznámky..., s. 690.)

Publikovala i v oborových periodikách.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Úloha uhlí v průmyslovém rozvoji Čech do poloviny 19. století. Praha : ČSAV, 1958.
  • Vývoj uhelného průmyslu v českých zemích do r. 1880. Praha : ČSAV, 1960.
  • Vývoj obyvatelstva v českých zemích 1754–1914. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1965.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pavla Horská. Poznámky k sociologické perspektivě v české historiografii 50. a 60. let. In: Sociologický časopis / Czech Sociological Review 5/2004, s. 687.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]