Lucemburské hrabství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lucemburské hrabství
Grofschaft Lëtzebuerg (lb)
Grafschaft Luxemburg (de)
Comté de Luxembourg (fr)
 Lucemburské panství 10591353 Lucemburské vévodství 
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Lucemburské hrabství v roce 1350
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Zánik
1354 – povýšeno Karlem IV. na vévodství
Státní útvary a území
Předcházející
Lucemburské panství Lucemburské panství
Následující
Lucemburské vévodství Lucemburské vévodství

Lucemburské hrabství (lucembursky Grofschaft Lëtzebuerg, německy Grafschaft Luxemburg, francouzsky Comté de Luxembourg) byl státní útvar existující v letech 10591353. Od počátku své existence byl součástí Svaté říše římské. V roce 1354 bylo císařem Karlem IV. povýšeno na vévodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Dějiny Lucemburska.

Síla země v následujících stoletích po vzniku lucemburského hradu stoupala. Zlatou dobou středověké historie Lucemburska bylo panování dynastie obecně známé jako Lucemburkové. Podle spisu Jana z Arrasu odvozovali Lucemburkové svůj původ od bájné víly Meluzíny. Skutečnou zakladatelkou rodu však byla hraběnka Ermesinda (asi 11861247), jediný potomek hraběte Jindřicha IV. Slepého.

Lucembursko ve svazku s českými zeměmi[editovat | editovat zdroj]

Roku 1308 se rodu lucemburských hrabat dostalo velké cti: Jindřich VII. Lucemburský byl po smrti Albrechta Habsburského zvolen králem v římskoněmecké říši. Poté, co jeviště dějin tak dramaticky roku 1306 opustili Přemyslovci, byl Jindřichovi roku 1310 nabídnut český trůn pro jeho jediného syna Jana. V Janovi Lucemburském se protnuly hned tři nástupnické principy: otec mu udělil Čechy v léno, oženil se s Eliškou Přemyslovnou a šlechta ho uznala za krále. Lucemburské hrabství se v roce 1354 přičiněním Karla IV. stalo vévodstvím.

Související články[editovat | editovat zdroj]