Lubomír Havlák (houslista)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lubomír Havlák
Narození27. února 1958 (66 let)
Praha, Československo
BydlištěPraha
Národnostčeská
VzděláníAkademie múzických umění v Praze
Znám jakohudební interpret
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lubomír Havlák (* 27. února 1958, Praha) je český houslista, primárius Kvarteta Martinů.

Hru na housle začal studoval v létech 1973 až 1979 na Pražské konzervatoři u Vladimíra Rejžka. Již tam se v roce 1976 zapojil do nového kvarteta vznikajícího z iniciativy vyučujícího violoncellisty Vlachova kvarteta Viktora Moučky, kvarteto dostalo název po svém primáriovi Havlákovo kvarteto. Taje hry na housle podrobněji poznával mezi roky 1979 až 1984 na Akademii múzických umění v Praze u profesora Antonína Moravce, s vedením kvarteta ještě nezkušených hudebníků mu pomáhal violoncellista Smetanova kvarteta profesor Antonín Kohout. V roce 1983 byl na interpretačním kurzu Nathana Milsteina v Curychu.

Téměř veškerou svou další hudební činnost spojil s kvartetem, s kterým se účastnil na interpretačních kurzech u renomovaných kvartetních souborů (Tel Aviv kvarteto, Amadeus kvarteto, Guarneri kvarteto, Julliard kvarteto). Pilné studium a hudební nadání nedalo na sebe dlouho čekat, získal s kvartem řadu ocenění na mezinárodních soutěží včetně Pražského jara. V roce 1985 změnil jeho jméno na Kvarteto Martinů.

Jako primárius kvarteta dbá nejen na přednes, ale také na pestrost repertoáru který obsahuje řadu skladeb od klasiků české i světové hudby až po autory současné, těžiště však leží v české komorní hudbě. Pod jeho vedením vznikla řada nahrávek pro Český rozhlas i rádia německá, anglická a francouzská i široká paleta nahraných hudebních CD u tuzemských i zahraničních hudebních společností, mnohé v součinnosti se špičkovými hudebníky jiných nástrojů nebo orchestry.

Kromě vedení a hraní v kvartetu se příležitostně věnuje pedagogické činnosti, sólovému vystupování nebo hrává jako koncertní mistr s Talichovým komorním orchestrem. Skutečnost, že Kvarteto Martinů hraje pod jeho vedením nepřetržitě již 35 let svědčí o jeho houževnatostí a nespornému talentu k týmové práci.[1][2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SPÁČILOVÁ, Jana. Český hudební slovník: Havlák, Lubomír [online]. Ústav hudební vědy, Filozofická fakulta Masarykovy University, Brno, rev. 25.6.2008 [cit. 2011-04-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-13. 
  2. Kvarteto Martinů [online]. Kvarteto Martinů, rev. 30.11.2010 [cit. 2011-04-30]. Dostupné online. 
  3. HÚLEK, Julius. Hudební rozhledy: 30 let Kvarteta Martinů [online]. Společnost Hudební rozhledy, Radlická 6, Praha 5, rev. 03.2007 [cit. 2011-04-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]