Lubina (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lubina
Lubina v Příboře při povodních 2010
Lubina v Příboře při povodních 2010
Základní informace
Délka toku37,1 km
Plocha povodí194,1 km²
Průměrný průtoku ústí 2,36 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí2-01-01-125
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Moravskoslezský kraj - Frenštát pod Radhoštěm, Příbor, Mošnov, Petřvald)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Odra
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lubina je říčka v Moravskoslezském kraji, přítok řeky Odry, který odvodňuje jihovýchodní a východní část okresu Nový Jičín.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Lubina pramení v nadmořské výšce kolem 680 m na severozápadních svazích hory Radhošť[1] v Moravskoslezských Beskydech, asi 1 km jihovýchodně od osady Pindula. Celý následující tok pak, jen s menšími výchylkami, směřuje k severu. Její horní tok je velice dravý a v minulosti byl zregulován řadou staveb a malých zábran, které umožnily vznik několika mlýnů.[2]

Prvním větším sídlem, ležícím při toku Lubiny je město Frenštát pod Radhoštěm. Říčka protéká při západním okraji města a na jeho konci zprvu přijímá první významnější přítok, Lomnou. Za Frenštátem míjí Lichnov, následují místní části města Kopřivnice. Nejprve Vlčovice, kde zprava ústí potok Tichávka, a pak Lubina, kterou tvoří původně samostatné obce Větřkovice a Drnholec, sloučené pod jménem říčky v roce 1959.

Pod Kopřivnicí přibírá Lubina zleva potok Kopřivničku a protéká městem Příbor; dále pak při toku leží obce Skotnice, Mošnov (s ostravským mezinárodním letištěm) a Petřvald. Pod Petřvaldem do Lubiny zprava ústí poslední významnější přítok, Trnávka. V rovinaté krajině asi 1,5 km severovýchodně od Košatky (místní část obce Stará Ves nad Ondřejnicí) se Lubina vlévá zprava do Odry.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

(levý/pravý)

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Hlásné profily:

místo říční km plocha povodí průměrný průtok (Qa) stoletá voda (Q100)
Petřvald 5,21 165,18 km² 2,36 m³/s 269,0 m³/s

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠINDELÁŘOVÁ, Irena. Řeky Moravskoslezského kraje. [s.l.]: Poznání, 2007. ISBN 978-80-86606-70-5. Kapitola Lubina, s. 46. 
  2. ŠINDELÁŘOVÁ, Irena. Řeky Moravskoslezského kraje. [s.l.]: Poznání, 2007. ISBN 978-80-86606-70-5. Kapitola Lubina, s. 48. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]