Louisianský leopardí pes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Louisianský leopardí pes
Základní informace
Země původuUSAUSA USA
VyužitíLov, nahánění dobytka, společník
Tělesná charakteristika
Hmotnost23–40 kg
Výška †Pes: 56–66 cm Fena: 51–61 cm
BarvaPodklad může být modrý, šedý, černý, játrový, červený nebo bílý s černými, bílými nebo červenými skvrnami.
Klasifikace a standard
Skupina FCINeuznaná plemena
† výška uváděna v kohoutku

Louisianský leopardí pes také známý jako catahoula je americké psí plemeno.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Štěně catahouly

Původ plemene louisianský leopardí pes dodnes není přesně znám. Dle pověstí, které jsou však vědecky nepotvrzené, vzniklo křížením vlka obecného s vlkem rudohnědým a následným křížením s španělským mastifem, právě u jezera Catahoula v americkém státě Louisiana.[1] Španělští mastifovití psi se do Ameriky dostávali nejspíše proto, že byli využíváni jako bojoví psi, které Španělé používali proti indiánům. Původně byl využíván k nahánění volně žijících prasat a dobytka, který utekl. To vše se odehrávalo asi v 18. století, i když toto datum nemůže být zcela přesné, protože první zmínky o psu se skvrnitou srstí nahánějícím zatoulaná domácí zvířata jsou nacházeny již v první polovině 17. století.[2]

Další teorie všechny předchozí informace popírá, neboť tvrdí, že toto plemeno vzniklo v 19. století příjezdem Francouzů do Ameriky, kde křížili své beaucerony a červené vlky.

Od roku 1979 je toto plemeno národním plemenem státu Louisiana v Americe a získalo oficiální označení catahoula, přesto je dnes v Evropě známější pod jménem louisianský leopardí pes. FCI není plemeno uznáno, ale uznává jej UKC (United Kennel Club) a AKC (American Kennel Club). V roce 1998 se první jedinci dostali do Evropy, konkrétně do České republiky, o což se zasloužil ing. Gerhard Stein, který později založil i chovatelskou stanici Šumící křídla.[3] Česká republika je dokonce hned po Spojených státech amerických státem s největším počtem louisianských leopardích psů na světě.[1] První pes se jmenoval Car a jeho barva byla černá, první fenka v Česku se jmenovala Kathy; byla přivezena ještě tentýž rok a byla hnědá s žíháním.[4] V Česku toto plemeno zastřešuje Klub chovatelů málopočetných plemen psů a Catahoula Club EU z. s.

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Louisianský leopardí pes je dominantní, samostatné a tvrdohlavé plemeno. Jeho majitel by se měl spokojit s tím, že ho pes nikdy nebude otrocky poslouchat jako třeba labradorský retrívr. Než něco udělá, rozmyslí si, zda mu to za to stojí. Je velmi dominantní. Má obranářské vlohy a vyvinuté teritoriální pudy, je to tedy dobrý a hlasitý hlídač. Pokud si myslí, že je jeho majitel nebo majetek v ohrožení, nebojí se zakročit. Je odvážný, ale zároveň nepředvídatelný. Je inteligentní a energický.

Může se projevovat bázlivě vůči cizím lidem. Děti i svou rodinu miluje. S jinými zvířaty (např. koňmi) se snáší dobře.

Péče[editovat | editovat zdroj]

Fena se zbarvením blue merle
Louisianský leopardí pes

Toto plemeno vyžaduje pevnou ruku a tvrdou výchovu bez kompromisů. S výcvikem je nutné začít již po příjezdu do nového domova, aby si štěně mohlo zvyknout. Hodí se pro zkušené chovatele, nejlépe pro někoho, kdo s podobně dominantními psy má zkušenosti.

Vyžaduje pohyb. Jsou pro něj vhodné veškeré typy pohybu, od běhání při kole až po horské túry. Je vhodný i pro psí sporty, jako je agility. Je upotřebitelný i jako pastevecký a honácký pes, ale i jako lovec drobné zvěře a hlídač. Ve smečce jsou schopni ulovit i černého medvěda nebo divoké prase. Může se stát, že pokud nebude mít dost pohybu, bude utíkat a lovit zvěř.

Srst plemene je téměř bezúdržbová. Je krátká, přiléhající a na dotek jemná. Líná 2× ročně (jaro a podzim), v tuto dobu je nutné ji často vyčesávat. Mimo tuto dobu ale srst skoro nepadá a stačí ji jednou za týden vykartáčovat. Koupání srsti nevadí. Je odolná proti vodě, ale již ne tolik proti zimě, proto je lepší toto plemeno chovat uvnitř domu či bytu.

Zdravotní problémy[editovat | editovat zdroj]

Nejčastěji toto plemeno trpí dědičnou hluchotou, obzvláště pak čistě bílí jedinci či jedinci s bílým podkladem. Dalším problémem tohoto plemene může být dysplazie kyčelního kloubu (DKK), spondylóza[5] nebo degenerativní myelopatie.[6]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Catahoula patří do skupiny dosud neuznaných plemen FCI, ale v České republice je zahrnuto do vyjmenovaných plemen non FCI, a to znamená, že má svůj chovatelský klub (dokonce dva) a může se chovat s průkazem pod FCI. Leopardi jsou zapisováni do pomocného registru plemenné knihy ČR. O tom, zda dané neuznané plemeno bude členský stát zapisovat, rozhoduje předsednictvo organizace – u nás tedy ČMKU (Českomoravské kynologické unie).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Catahoula Cur na anglické Wikipedii.

  1. a b c http://www.adolf.estranky.cz/clanky/historie-plemene-lc.html [online]. 
  2. FOGLE, Bruce. Velká encyklopedie psů. 6.. vyd. [s.l.]: Slovart, 2006. 409 s. S. 155, 178. 
  3. http://www.sumicikridla.cz/cz/index.php [online]. 
  4. www.catahoula.info [online]. Dostupné online. 
  5. www.ecanis.cz [online]. [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. 
  6. www.pawprintgenetics.com [online]. [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]