Louise Brownová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O kanadské tenistce pojednává článek Louise Brownová (tenistka).
Louise Brownová
Narození25. července 1978 (45 let)
Oldham
BydlištěBristol (Rhode Island)
Povolánílékařka a chůva
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Louise Brownová, celým jménem Louise Joy Brown (* 25. července 1978, Oldham, Spojené království), je prvním člověkem na světě, který se narodil díky metodě asistované reprodukce známé jako in vitro fertilizace (IVF), tedy oplodnění ve zkumavce.

V listopadu 2023 navštívila Českou republiku.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Lesley a John Brownovi se o početí dítěte marně snažili devět let. Vzhledem ke zjištěné neprůchodnosti vejcovodů se gynekolog Patrick Steptoe a fyziolog Robert G. Edwards rozhodli laparoskopicky odebrat Lesley vajíčka. Když bylo jedno z nich v Petriho misce oplodněno spermiemi manžela, vložili embryo matce do dělohy. Ta plod úspěšně donosila – Louise se narodila v červenci 1978 císařským řezem, její porodní váha byla 2,6 kg.[2] Čtyři roky nato se stejnou metodou rodičům narodila ještě jedna dcera, Natalia.

K profesoru Edwardsovi měla Louise Brownová blízký vztah, jako by byl jejím dědečkem. V roce 2004 se zúčastnil i její svatby.[3] Louise i její sestra se již obě staly matkami, přičemž otěhotnět se jim podařilo přirozenou cestou.

Robert Edwards v roce 2010 za rozvoj metody IVF obdržel Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství – tímto způsobem již přišlo na svět více než pět milionů dětí. Ročně se jich tak na celém světě narodí zhruba 350 tisíc.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/louise-brownova-cesko/r~3aeb8c8e8f8a11eea3c0ac1f6b220ee8 Nejočekávanější porod za 2 tisíce let. Prahu navštívilo první dítě "ze zkumavky" 30. 11. 2023
  2. a b Louise, první dítě ze zkumavky, slaví 35 let. Sama počala přirozeně. iDNES.cz [online]. 2013-7-25. Dostupné online. 
  3. Test tube baby Louise Brown pays tribute to Robert Edwards. The Guardian [online]. 2013-4-11. Dostupné online. (anglicky)