Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne
Narození9. července 1769
Sens
Úmrtí7. února 1834 (ve věku 64 let)
Caen
Místo pohřbeníCaen
BydlištěHôtel Bourrienne (1798–1830)
Alma materBriennská škola
Povolánípolitik, voják a diplomat
Oceněnírytíř Řádu čestné legie
Řád polární hvězdy
Politická stranaultraroajalisté
DětiÉmilie Louise Fauveletová de Bourrienne
PříbuzníHenri Louis Alphonse Massieu de Clerval (vnuk)
Funkcezplnomocněný ministr (1804–1813)
generální ředitel pošt (1814)
prefekt pařížské policie (1815)
poslanec za Yonne (1815–1827)
státní ministr
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne (9. července 1769 Sens7. února 1834 Caen) byl francouzský hrabě, císařský sekretář, státní ministr a policejní prefekt.[1][2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 9. července v Sens. Studoval na vojenské škole v Brienne, kde se mimo jiné seznámil s Napoleonem Bonaparte, který studoval tamtéž. Následně absolvoval práva v Paříži a získal místo tajemníka vyslance ve Württembersku. Když roku 1789 vypukla Velká francouzská revoluce, bylo vyslanectví ve Württembersku zrušeno a Bourrienne přišel o místo. V důsledku toho trpěl finanční krizí a žil v chudobě, a to až do roku 1797, kdy se opět setkal se svým starým známým Napoleonem. Ten se Bourienneho ujal a přidělil mu místo svého osobního sekretáře. Bourrienne se na této pozici osvědčil, provázel Napoleona do Egypta a po státním převratu a vzniku císařství byl povýšen do funkce státního rady, přičemž funkce osobního Napoleonova sekretáře mu byla ponechána. Kvůli přijímání úplatků byl však brzy zbaven funkcí. V roce 1804 dostal druhou možnost a byl Napoleonem vyslán do Hamburku, aby vyjednal připojení hanzovních měst k říši. Protože ale vyšly najevo jeho nové úplatkářské aféry, byl z Hamburku odvolán. Po Napoleonově abdikaci přivítal a podpořil restauraci Bourbonů a dal se do jejich služeb, respektive do služeb ministra Talleyranda. Získal místo generálního ředitele Francouzských pošt a brzy poté místo ministra policie. Z této pozice prováděl krutý teror proti Napoleonovým přívržencům. Po útěku Napoleona z Elby byl Ludvíkem XVIII. vyslán do Hamburku a po Waterloo byl jmenován státním radou, posléze státním ministrem a členem sněmovny. Zastával silně ultraroyalistické názory a byl velkým stoupencem Bourbonů. Neustále ovšem trpěl finanční krizí a roku 1728 kvůli dluhům uprchl do Belgie. Zde sepsal své paměti, s nimiž slavil ve Francii úspěch a na čas tak vyřešil svou finanční situaci. Od 1732 se u něho začala projevovat závažná psychická choroba, kvůli které byl internován v ústavu pro psychicky choré v Caen, kde 7. února 1834 také zemřel.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b WINTR, Stanislav. Napoleon Bonaparte – jeho maršálové a ministři. I. vyd. Praha: Libri, 2009. ISBN 978-80-7277-372-5. Kapitola Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne, s. 278–283. 
  2. a b Louis-Antoine Fauvelet de Bourrienne. Encyclopædia Britannica [online]. Encyclopædia Britannica, inc. [cit. 3.února 2020]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • WINTR, Stanislav. Napoleon Bonaparte – jeho maršálové a ministři. I. vyd. Praha: Libri, 2009. ISBN 978-80-7277-372-5. Kapitola Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne, s. 278–283. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]