Loubí (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrad u Loubí
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbatřinácté století
Zánikčtrnácté století
Poloha
Adresaseverovýchodně od Loubí, Holany, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Hrad u Loubí
Hrad u Loubí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad u Loubí je zaniklý hrad, který stával nad Loubským dolem východně od vesnice LoubíHolan v okrese Česká Lípa. Nezachovaly se o něm žádné písemné prameny, ale podle nálezů keramiky byl založen ve druhé polovině třináctého století a zanikl na počátku století čtrnáctého. Dochovaly se z něj zejména terénní relikty opevnění.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O hradě se nedochovaly žádné písemné zprávy, a neznáme ani jeho jméno. Jeho pozůstatky objevil Petr Randus v roce 1988 při ověřování existence jakéhosi Pustého zámečku (Wüste Schlössel) zmiňovaného roku 1886. Zlomky keramiky nalezené při povrchovém sběru v roce 1991 umožnily datování existence hradu do druhé poloviny třináctého století s mírnými přesahem do století čtrnáctého.[1]

Podoba[editovat | editovat zdroj]

Staveništěm hradu se stala pískovcová ostrožna, jejíž závěr je oddělen ve skále vytesaným příkopem. Hrad byl pravděpodobně jednodílný,[2] ale je možné, že před příkopem se nacházelo předhradí, jehož pozůstatky zanikly v důsledku zemědělského využívání předpolí hradu. Na severní straně předpolí se nachází okrouhlá prohlubeň nejasného původu.[1] Za příkopem je patrný náznak valu,[2] ale v samotném jádře se nedochovaly žádné pozůstatky zástavby a existenci dřevěných staveb dokládají pouze nálezy mazanice.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b GABRIEL, František; PANÁČEK, Jaroslav. Hrady okresu Česká Lípa. Praha: Argo, 2000. ISBN 80-7203-295-X. Kapitola Loubí, s. 102. 
  2. a b c DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Hrad u Loubí, s. 179. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]