Lotus Word Pro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lotus Word Pro
VývojářIBM
Aktuální verze9.8 + Fixpack 6 (2007)
Operační systémMicrosoft Windows, OS/2
Typ softwaruTextový procesor
LicenceProprietární
Webwww.ibm.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lotus WordPro je textový procesor dodávaný původně firmou Lotus Software, která byla začleněna do IBM. Tento procesor existuje pro operační systému Microsoft Windows a IBM OS/2. Word Pro je také součástí kancelářském balíku Lotus SmartSuite

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lotus WordPro je následovníkem textového procesoru Ami Pro, který původně dodávala firma Samna. Word Pro byl zásadně přepracován a měl i svůj vlastní, od Ami Pro rozlišný, formát dokumentů. Předchůdce Ami Pro, textový procesor Ami, byl vydán v roce 1988 a byl prvním plně funkčním textovým procesorem pro operační systém Microsoft Windows. Tak předešel i Microsoft Word který byl vydán v roce 1989.

Lotus získal Ami Pro pro vytvoření kancelářského balíku aplikací akvizicí firmy Samna v roce 1990. Lotus rozvíjet Ami Pro až do verze 3.1. Všechny verze Ami Pro byly 16bitové. S Ami Pro byl dodáván Adobe Type Manager pro Windows, protože v té době ještě neměla Windows zavedenu podporu TrueType fontů.

V roce 1994 byla Joemu Guthridgeovi, který vedl vývojový tým, udělena cena Windows Pioneer jako uznání jejich příspěvku pro systém Microsoft Windows.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku IBM Lotus Word Pro na anglické Wikipedii.